mansa-musa-scaled.jpg
Mansa Musa a fost un rege african și este considerat de către istorici cel mai bogat om din istorie. Acesta a domnit în secolul al XIV-lea și a condus imperiul Mali, teritoriu care astăzi cuprinde Mali, Sierra Leone, Senegal, Gambia, Guinea și partea de sud a Saharei de Vest.

Atlas-geografic a adunat cinci curiozități despre acest rege pe care le puteți găsi mai jos.

1. Sub domnia sa, a existat un avans considerabil în dezvoltarea urbană, în principal datorită marilor lucrări de infrastructură comandate de acesta.

2. Era atât de bogat, încât e aproape imposibil să-i definești averea. Cu toate acestea, specialiștii au încercat să facă o estimare. Astfel, au ajuns la concluzia că averea acestuia depășea trei trilioane de dolari.

3. Potrivit experților, bogăția sa se datorează controlului total asupra aurului din regiune. Regele a impus impozite considerabile pentru aur, astfel încât el a avut acces la resurse de aur aproape nelimitate.

4. În 1341, regele a făcut o călătorie la Mecca într-o caleașcă de lux, fiind însoțit de 60 000 de oameni (civili, soldați și sclavi). În timpul acestei călătorii, a făcut o oprire în Cairo, iar pe drumul spre Mecca a donat mult aur. Rezultatul călătoriei au fost unul catastrofal, deoarece prin donarea unei cantități foarte mari de aur, Egiptul a ajuns într-o criză de inflație care a durat 12 ani.

5. Istoricii spun că Mansa Musa a murit în anul 1337. Deține încă titlul de cel mai bogat om din istorie, un record care este greu de doborât. Acesta a lăsat în urma sa clădiri importante precum școli, moschee, biblioteci și muzee.

Preluat de la: diez.md