brexit.jpg
După mai mult de trei ani de dezbateri intense, parlamentul britanic a adoptat definitiv, miercuri, acordul privind Brexitul, deschizând astfel calea pentru ieşirea istorică a Regatului Unit din Uniunea Europeană, la sfârşitul lunii ianuarie, relatează AFP.

Acordul, care reglează modalităţile de ieşire din UE şi care a fost negociat de premierul conservator Boris Johnson cu Bruxellesul, mai trebuie promulgat de Regina Elisabeta a II-a, posibil joi, pentru a deveni lege, transmite agerpres.ro.

Camera Comunelor, unde premierul dispune de o majoritate zdrobitoare după alegerile legislative din decembrie, şi-a dat deja acordul la începutul lunii ianuarie pentru proiectul de lege privind retragerea Regatului Unit din UE, prevăzută la 31 ianuarie, ora 23.00.

Textul a fost apoi trimis în Camera Lorzilor, non-aleasă, care a adoptat cinci amendamente, tot atâtea lovituri pentru guvern, în special în privinţa drepturilor cetăţenilor europeni care au reşedinţa în Marea Britanie sau ale copiilor refugiaţi neînsoţiţi.

Totuși, aceste modificări au fost dezavuate de către deputaţi când proiectul de lege a revenit, miercuri, în Camera Comunelor, iar camera superioară s-a conformat când textul i-a fost înaintat încă o dată, în cursul după-amiezii.

După adoptarea sa definitivă în Marea Britanie, acordul privind Brexitul va trebui ratificat de Parlamentul European, probabil la 29 ianuarie.

Preluat de la: diez.md