dims.jpg
Autorităţile americane de securitate au investit milioane de dolari în dezvoltare unui computer ultrasofisticat numit Celebrite, capabil să deblocheze datele de pe orice telefon protejat folosind tehnologii de criptare. În realitate, aventura deblocării telefoanelor iPhone protejate a fost mult mai anevoioasă, procesul implicând multe negocieri purtate în spatele uşilor închise între oficiali guvernamentali şi reprezentanţi Apple, acuzaţii publice mai mult sau mai puţin directe de favorizare a infractorului şi multă presiune mediatică.

Pe de o parte, aflăm că Apple pune protecţia datelor personale şi intimitatea utilizatorilor Apple pe primul loc, orice compromis pe această temă fiind subiect tabu. În tabăra autorităţilor, politica unanim acceptată este una în care lupta împotriva terorismului şi a infractorilor la modul general are prioritate, atât de mult încât excepţii de la regulile normale ale societăţii pot fi acceptate, în anumite situaţii, scrie go4it.ro.

Acţionând în interes naţional, autorităţile americane au creat astfel Celebrite, un laborator specializat în demontarea sistemelor de securitate gândite de Apple, Google şi orice alt furnizor de platforme software pentru dispozitive de larg consum, capabil să extragă informaţiile necesare pentru bunul mers al anchetelor aflate în desfăşurare.

Potrivit dezvăluirilor făcute pe marginea unei anchete oficiale, refuzul unui infractor de a furniza parola necesară accesării telefonului iPhone nu duce imediat la deblocarea acestuia prin metode alternative. Chiar şi cu mijloace avansate la îndemână, efortul depus de FBI pentru deblocarea unui singur telefon iPhone 11 s-a întins pe aproape două luni. În plus, deblocarea unui telefon iPhone în două luni folosește coduri PIN care oferă 999 999 de variante posibile la un cod de şase cifre. Aceasta îngreunează validarea/spargerea parolei telefonului.

Preluat de la: diez.md