australia-descoperire.jpg
Incendiile de vegetație violente care afectează Australia de luni de zile au scos la lumină o lucrare complexă veche de mii de ani.

Un sistem complex de canale construit de populația indigenă în urmă cu mii de ani a fost descoperit în statul australian Victoria după ce incendiile de vegetație au afectat zona. Canalele erau realizate pentru a prinde și crește pește, informează CNN.

Potrivit UNESCO, obiectivul Budj Bim, compus din canale, sisteme de amenajare și baraje construite din rocă vulcanică, este unul dintre cele mai complexe și vechi sisteme de acvacultură din lume. Construit de populația Gunditjmara în urmă cu peste 6 600 de ani, este mai vechi decât piramidele din Egipt.

Sistemul acvatic este cunoscut arheologilor, fiind adăugat pe lista UNESCO anul trecut, însă incendiile au dezvăluit noi secțiuni ale acestuia, aflându-se că obiectivul Budj Bim este mult mai extins decât se credea anterior.

Denis Rose, reprezentant al populației Gunditjmara și project manager la organizației non-profit Gunditj Mirring Traditional Owners Aboriginal Corporation, a declarat pentru CNN că atunci când s-au întors în zonă au descoperit în iarbă un canal lung de 25 de metri. Alte noi structuri asemănătoare cu canale și iazuri sunt acum vizibile pe pământul pârjolit. „A fost o surpriză să descoperim noi în continuu noi lucrări care au fost dezvăluite de incendii”, a spus Rose.

Potrivit site-lui organizației Aboriginal Corporation, sistemul de acvacultură, care face parte din parcul național Budj Bim, a fost construit de populația indigenă folosind rocă vulcanică provenită de la un vulcan activ din zonă.

Populația Gunditjmara folosea sistemul de canale pentru a redirecționa și a schimba cursul râurilor, pentru a maximiza randamentul acvaculturilor.

Focul care a avut loc în apropierea parcului național a fost provocat de un fulger în luna decembrie, iar ulterior s-a extins pe o suprafață de 790 de hectare.

Pentru a acționa în zonele de patrimoniu, pompierii au lucrat împreună cu localnicii și au folosit tehnici speciale cu impact scăzut, pentru a evita să folosească variantele clasice.

Preluat de la: diez.md