Putin-4.jpg
Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate internaționale de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarei pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova. Aceștia sunt acuzați de deportarea copiilor ucraineni.

„Astăzi, 17 martie 2023, a doua cameră preliminară a Curții Penale Internaționale a emis mandate de arestare pentru două persoane în contextul situației din Ucraina: Vladimir Vladimirovici Putin și Maria Alexeyevna Lvova-Belova”, se arată într-un comunicat de presă al Curții Internaționale de la Haga.

Curtea Penală Internațională explică faptul că Putin și Lvova-Belova sunt suspectați de deportarea ilegală a copiilor ucraineni.

„Domnul Vladimir Vladimirovici Putin […], președinte al Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și de transfer ilegal de populație (copii) din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă (în conformitate cu articolul 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma)”, se arată în comunicat.

Judecătorii Curții Penale Internaționale adaugă că au motive întemeiate să creadă că Putin este personal responsabil pentru aceste crime, atât în calitate de autor direct, cât și în calitate de lider ai cărui subordonați, cu complicitatea sau aprobarea sa, le-au comis.

Ombudsmanul pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, este suspectată de Curtea Internațională de la Haga de aceeași crimă, în temeiul acelorași articole din Statutul de la Roma, ca și Putin.

„Există motive rezonabile de a crede că doamna Lvova-Belova este personal responsabilă pentru crimele menționate mai sus, prin comiterea acestor acte în mod direct, împreună cu alte persoane și/sau prin acțiunile altora”, a precizat Curtea Penală Internațională în comunicatul său.

O comisie de anchetă a ONU a declarat că evacuarea copiilor ucraineni pe teritoriul rus ar putea constitui o crimă de război.

Reacția Rusiei

Rusia nu recunoaște Curtea Penală Internațională și nu a semnat documentul fondator al acesteia, Statutul de la Roma. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reamintit și ea acest lucru, ca reacție la știrea privind mandatele de arestare.

„Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic. Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are obligații în temeiul acestuia”, a scris Zaharova pe rețelele de socializare.

În urmă cu câteva zile, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat, de asemenea, că Rusia nu recunoaște Curtea Penală Internațională de la Haga și nu se supune jurisdicției acesteia.

Reacția Ucrainei

Șeful biroului președintelui ucrainean, Andrii Iermak, comentând vestea deciziei Curții Penale Internaționale de Justiție, a declarat pe canalul său de Telegram că „Acesta este doar începutul”.

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a declarat că decizia Curții a fost un semnal pentru întreaga lume că autoritățile ruse sunt criminale.

„De acum încolo, președintele rus are statutul oficial de suspect în crima internațională de deportare și strămutare ilegală a copiilor ucraineni. Acest lucru înseamnă că, în afara Rusiei, Putin trebuie să fie arestat și adus în fața justiției. Iar liderii mondiali se vor gândi de două ori înainte de a-i strânge mâna sau de a se așeza la masa de negocieri cu el”, a scris procurorul general al Ucrainei pe pagina sa de Facebook.

Preluat de la: diez.md