ipiccy_image-52.jpg
Serile în Chișinău sunt pline de lumini, de oameni și de localuri bune. O suită cu prietenii, o întâlnire cu partenerul sau partenera ori o revedere cu membrii familiei mereu sunt completate frumos cu bucate gustoase și cu băuturi potrivite. Indiferent de ocazie, un cocktail rece nu-i niciodată o idee rea, desigur dacă nu îți este strict interzis. Pentru a explora mai bine această băutură, am discutat cu mixologistul Esushi despre cocktailurile sezonului estival, despre gustările potrivite pentru ele și despre tendințele acestor băuturi în localurile din Chișinău în vara anului 2022.

Mixologistul Dmitri Poli are o experiență de 15 ani în arta cocktailurilor și, potrivit acestuia, în sezonul cald, băuturile reci cu gheață sunt cele mai populare, deoarece acestea pot potoli setea. Preferate sunt cocktailurile cu note citrice și cu ierburi proaspete, precum menta sau busuiocul. Exemple bune pentru acest tip de cocktail sunt limonadele și long drink-urile. Sezonului rece îi este specific mai mult seria de cocktailuri calde și răcite, cum ar fi ceaiul ori vinul fiert. De asemenea, în cacao, de obicei, se folosesc condimentele mai calme –  scorțișoară, cardamomul și vanilia.

Astfel, pentru sezonul estival se recomandă:
# aperol
# limonadă; 
# asian spritz;
# mojito;
# grapefruit collins;
# citrus sensei;
# midori lime.


Aperol

Limonadă

Asian Spritz

Mojito

Grapefruit Collins

Citrus Sensei

Midori Lime

Acestea sunt băuturi nealcoolice sau slab alcoolizate, cu note de grapefruit, portocale, lime și mentă. De altfel, citricele completează perfect cocktailurile și le oferă o aromă mai expresivă, astfel că cel (cea) care consumă să simtă cu adevărat gustul verii.

Potrivit mixologistului, în capitală sunt preferate limonadele, long drink-urile și ceaiurile cu gheață. De asemenea, în tendință au apărut băuturile pe bază de matcha și migdale. Dacă doriți să încercați un astfel de cocktail, atunci recomandăm să gustați Midori Sour ori Amondo Sour.


Midori Sour

Amondo Sour

Vara, aromele proaspete de citrice și mentă sunt întotdeauna populare, însă în preferința consumatorilor au apărut și aromele de vanilie (Sensei Citrus), mango (Yume), calamondin (Ohaio, Citrus San) și piersici (Peris Chibito).


Yume

Citrus Sun

Peris Chibito

Când consumăm un cocktail?

Potrivit mixologistului, ora din zi nu contează, importantă este ocazia din spatele acestei consumări. Astfel, putem savura un cocktail seara cu prietenii sau la micul dejun cu familia. De asemenea, se recomandă ca seara să savurăm între două-trei cocktailuri, iar între ele să consumăm un pahar de apă. Astfel, vom simți mai bine gustul băuturii, iar alcoolul se va absorbi mai ușor.

Shot-urile sau long drink-urile?

În sezonul cald, sunt recomandate mai mult long drink-urile, deoarece ele au la bază citrice și fructe de sezon care conferă cocktailului o aromă și un gust proaspăt.

Long drink-urile includ câteva grupuri de băuturi:
# cocktailuri tonice care conțin mult suc și fructe (exemple: Sakura Tiki sau Grapefruit Collins);
# cocktailuri spumante (exemple: Aperol și Asian Spritz);
# cocktailuri sour care sunt pe bază de alcool tare, echilibrat cu un element dulce-acrișor (exemple: Whisky Sour, Midori Sour și Amondo Sour).


Sakura Tiki

Wisky Sour

Cu ce combinăm un cocktail?

Un cocktail selectat corespunzător poate fi combinat cu orice fel de mâncare. Sour cocktails pot fi servite atât cu un aperitiv rece cum ar fi Yoki, cât și cu bucate calde precum Bao Burger, Grilled veggie salad sau Thai Nasu Miso. Long drink-urile sunt perfecte pentru bucătăria thailandeză, așa precum orezul și tăițeii cu legume. Cocktailurile pe bază de vin alb evaporat (Mushimono) se vor combina perfect cu salatele din somon și avocado, precum și cu Thai Tom Yum Chicken sau Exotic Perch. Un cocktail cu nuanțe subtile și delicate, cum ar fi Peri Chibito, este recomandat să fie servit cu deserturi cum ar fi Matcha cake, Coco Panna Cotta sau rulade dulci.


Mushimono

Preluat de la: diez.md