1496499640283-Autostop-pana-in-Moldova-6.jpeg
„Într-un singur weekend, am petrecut vreo 22 de ore pe drum și puțin peste 24 de ore în Chișinău, am trecut granița cu decapotabila din anii ’90 a lui Nicu și am asistat la o dare de mită la Sculeni”, scrie Adina Florea pe vice.com. Tânăra povestește că deși a trăit mare parte din viață la vreo 70 de kilometri de granița româno-moldovenească, nu a trecut niciodată Prutul ca să-și vadă „frații” din Basarabia. Totuși, acum câteva săptămâni, și-a zis că trebuie să facă pasul ăsta și astfel, s-a ales cu un city break de studenție ce a costat-o până în 200 RON.

„Călătoria mea a început cu trenul de noapte București – Iași. În Moldova asta a noastră am așteptat câteva ore în soare o mașină care să mă treacă granița. L-am găsit pe Nicu pe BlaBlaCar. Aș fi vrut să merg cu autostopul, ca pe vremuri, dar nu mai e chiar ca pe vremuri cu oameni care să zdrăngăne din chei pe drumul spre Sculeni”, scrie Adina.

„Spiritul Moldovei a început într-un hotel ca un cămin pentru studenți”

Tânăra s-a cazat la hotelul „Zarea”, acolo unde „baia era prima la stânga pe hol și recepționera m-a întâmpinat într-o rusă perfectă înainte să priceapă din priviri confuze că ar fi vremea să o dea pe română”. „Ca-n orice loc construit în anii ’70, paturile au scârțâit mai ceva ca ușile din Sala Palatului. Dar nu mă pot plânge prea tare, am dat 370 de lei moldovenești (vreo 80 de lei ai noștri) pentru cameră twin. Mai decent decât la Bușteni sau Azuga”, povestește în continuare tânăra.

Photo Credit: vice.com

Photo Credit: vice.com

Peste limba rusă a dat pe la orice chioșc și magazin, dar a avut parte, spunea ea, de o servire bună: „Ba chiar un tip Evgheni a încercat să flirteze cu mine vreo 10 minute în fața unui supermarket, deși româna lui se limita la vreo 20 de cuvinte. Aș zice că a crescut inima în mine când nenea care vindea cireșe m-a luat cu „dorogoi” („dragă” în rusă – n.r.), înainte să-mi spună spună că-i plac românii, dar el și babușka lui au învățat mai mult pe rusă când Moldova era în URSS”.

„Raiul caselor de schimb valutar”

„N-am numărat, dar există atâtea opțiuni, încât e greu să te facă un valutist la bani când ești turist și încerci să te prinzi ce valoare are un leu moldovenesc”, mai spune Adina. Din experiența ei, a înțeles că euro, leul românesc, rubla rusească, grivna ucraineană și francul elvețian sunt la mare căutare. Ca o atenționare către viitorii turiști, ea zice că e e nasol să rămâi cu lei moldovenești în buzunar: „Nu prea ai unde să-i schimbi în București”.

Photo Credit: vice.com

Photo Credit: vice.com

Adina a mai vizitat și Piața Centrală, Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, s-a plimbat și pe bulevardul central și a „gustat” și din țigările autohtone „Doina”. Deși spune că Dorin Chirtoacă este văzut bine în presa românească, Adina nu a apreciat faptul că orașul este plin cu gropi, trotuare suprapopulate cu tot felul de comercianți și cu niște contraste imense între săraci și mediu-bogați: „Eu ca turistă n-am reușit să mă prind cum a schimbat el în bine viața din Chișinău, unde încă mai circulă troleibuze Skoda și autobuze din secolul trecut (sunt însă și unele moderne – or adopta și ei tactica „pas cu pas”). Poate că trebuie să mai revin, să mai cercetez, până mă resemnez și mă obișnuiesc cu ce are Chișinău de oferit fără pretenții”.

Preluat de la: Diez.md