fumatul.jpg

Fumatul este principalul factor de risc în apariţia cancerului, dar, cu toate acestea, aproape 30% dintre românii cu vârste de peste 15 ani fumează, adică peste 4 milioane.

Mesaje inscripţionate pe pachetele de ţigări, precum „Fumatul cauzează 9 din 10 cancere pulmonare”, „Fumatul ucide” sau „Fumatul cauzează atacuri de inimă”, par să nu aibă prea mare impact asupra fumătorilor înrăiţi.

Toate organele corpului sunt afectate de fumat, nu doar plămânii, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Potrivit unui clasament realizat recent de OMS, România ocupă locul 27 în topul ţărilor cu cel mai mare număr mediu de ţigări fumate de un adult într-un an. Astfel, un adult din ţara noastră fumează în medie 1.619,82 de ţigări pe an. Alarmante cifre, mai ales dacă ţinem cont de faptul că o singură ţigară îţi scurtează viaţa cu două minute.

Iată cum arată harta fumătorilor

Locul fruntaş este ocupat de China, cel mai mare consumator mondial de ţigări, unde fiecare adult fumează în medie 4.124 de ţigări pe an, urmată îndeaproape de Belarus (3.831 de ţigări/an), Liban (3.023 de ţigări/an), Macedonia (2.732 de ţigări/an) şi Rusia (2.690 de ţigări/an).

La polul opus se situează Guineea, unde un adult fumează doar 15 ţigări/an, urmată de Insulele Solomon (26 de ţigări), Kiribati (28), Uganda (41) şi Rwanda (53).

 

Preluat de la: Csid.ro