poluição-fabricas-industrias-960x460.jpeg

Pulberi în suspensie, ozon sau dioxid de azot: o hartă interactivă permite informarea, în timp real, asupra calității aerului la nivel local din Europa, continent în care poluarea atmosferică cauzează anual sute de mii de decese premature, informează AFP.

„Poluarea aerului este un „ucigaș invizibil”, de aceea, indicele poluării aerului este necesar pentru a informa cetățenii europeni asupra stării calității aerului pe care îl respiră”, a declarat comisarul european pentru mediu Karmenu Vella.

#Puncte marcate prin culori diferite pe hartă reprezintă stațiile de monitorizare, de la verde deschis la roșu închis, ceea ce indică un nivel „foarte rău”.

#Punctele gri care apar pe hartă în zona unor state membre ale AEM cum ar fi Italia, Grecia, Islanda sau Turcia, semnifică faptul că acestea nu dețin momentan astfel de date.

Harta reprezintă un instantaneu asupra calității aerului la o oră exactă în timpul ultimelor două zile, însă apăsarea unui punct oferă totodată și un grafic ce rezumă situația din ultimele o sută de zile. O fișă a țării furnizează, de asemenea, o imagine de ansamblu cu privire la valoarea medie a poluării anuale și asupra deceselor premature pe care aceasta le provoacă.

Potrivit unui raport al AEM publicat în octombrie, calitatea aerului s-a ameliorat în ultimii ani în Europa. Însă, o parte semnificativă a populației, mai ales cea din orașe, este în continuare expusă la valori de poluare care depășesc standardele europene și mai ales recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aceasta fiind mai stricte.

„Peste 80% dintre locuitorii din orașele europene trăiesc cu o calitate a aerului care nu corespunde standardelor OMS”, a subliniat Bruyninckx, potrivit AFP.

Afecțiuni cardiace, atacuri vasculare cerebrale, cancer de plămâni… Poluarea cu pulberi în suspensie PM2,5, care se infiltrează în profunzime în plămâni a cauzat doar în 2014 decesul prematur a peste 420.000 de persoane din 41 de țări europene, scrie agerpres.

Preluat de la: diez.md