shutterstock_2146317513.jpg

Dr. Deepak Aulak, dentistul de la emisiunea This Morning, a explicat de ce limba poate să capete nuanțe de la portocaliu și alb la maro și violet. Un dentist a tras un semnal de alarmă cu privire la culoarea limbii tale. Aceasta ar putea să îți dea indicii despre starea ta generală de sănătate.

Culoarea pe care limba ta o are îți poate da multe indicii despre starea ta de sănătate. Medicul stomatolog Dr. Deepak Aulak a mărturisit că, atunci când le cere pacienților săi să deschidă gura, nu se uită doar la carii, ci și la culoarea limbii. O limbă sănătoasă ar trebui să fie roz, cu mici denivelări – sau papile – pe suprafață. Cu toate acestea, o serie de alte culori ar putea fi semne că o persoană nu se simte bine.

„Ai observat vreodată limba ta în oglindă și ai gândit, stai puțin, asta nu e bine? Limba este un organ incredibil – fără ea nu am putea gusta, mesteca și, desigur, vorbi. Dar este mult mai mult decât atât, este un indicator, iar orice schimbare poate fi corpul tău avertizându-te că ceva nu este în regulă cu sănătatea ta și este timpul să vezi un medic.

Poate fi chiar o problemă de viață și de moarte, așa că este vital ca oamenii să știe semnele de avertizare pe care limba lor le comunică. Culorile sunt întotdeauna subiective, deci vorbește cu un dentist pentru a obține mai multe informații dacă simți că ceva nu este în regulă.”, a declarat Dr. Deepak.

În afara nuanțelor sănătoase de roz, există 10 culori pe care limba ta le-ar putea avea. Acestea pot indica deficiențe nutroționale sau faptul ai putea suferi de o boală gravă.

Persoanele care suferă de această afecțiune vor avea un strat gros, alb pe limbă – poate fi pe întreaga suprafață, în spate sau sub formă de pete. Această condiție este rezultatul creșterii excesive sau umflării papilelor, care poate fi cauzată de arsurile provocate de consumul de alimente sau băuturi extrem de fierbinți.

Masă albă inestetică este cauzată de bacterii și celule moarte care se blochează între papilele inflamate. Cu toate acestea, limba albă poate fi și un semn de anemie, scarlatină, lichen planus, leucoplazie, ulcere bucale și candidoză orală.

Limba galbenă sau maro este de obicei un indicator al bacteriilor cauzate de igiena orală precară, fumat, consum de alcool, cafea sau ceai negru. Produsele care conțin timol, mentol, hamamelis, peroxizi și eucalipt pot provoca, de asemenea, depunerea de culoare galbenă pe limbă.

De asemenea, deshidratarea poate duce la o limbă galbenă, precum și la psoriazis și icter. Dacă fața, ochii și limba par toate galbene, este recomandat să vorbești cu un medic de familie, deoarece ar putea fi un semn al unor probleme la nivelul ficatului sau al vezicii biliare.

La fel ca în cazul limbii galbene, sănătatea orală precară cauzează o culoare portocalie pe suprafața limbii. Totuși, administrarea anumitor antibiotice sau consumul de alimente care conțin beta-caroten ar putea sta la baza acestui fapt.

Adesea denumită „limba de căpșună„, o limbă roșie poate fi un semn al mai multor afecțiuni. Limba geografică este o afecțiune care face ca limba să pară roșie și creează pete albe asemănătoare unei hărți pe suprafața acesteia.

O limbă roșie strălucitoare poate fi, de asemenea, un semn al unei alergii alimentare sau medicamentoase sau al unei deficiențe de vitamina B. Alte afecțiuni legate de limba roșie sunt Scarlatina, Eritroplakia – o afecțiune potențial precanceroasă – și Glosita, care determină umflarea limbii.

Limba de căpșună poate fi, de asemenea, un semn al bolii Kawasaki la copiii cu vârsta sub cinci ani.

Persoanele cu limba geografică pot dezvolta margini gri în jurul petelor roșii de pe limbă. Oamenii cu eczeme au, adesea, limba gri.

O altă cauză ar putea fi administrarea de antibiotice sau medicamente antifungice, precum și anumite antidepresive și suplimente de fier.

Limba neagră și păroasă apare atunci când papilele de pe suprafața limbii cresc prea mult din cauza faptului că nu se elimină celulele moarte ale pielii – acest lucru determină alimentele și bacteriile să rămână blocate, ducând la decolorare. Adesea, rezultatul unei igiene orale precare, fumatului, mestecatului de tutun, administrării unor anumite medicamente și a radioterapiei poate declanșa și această afecțiune.

Diabetul zaharat și HIV-ul pot provoca, de asemenea, limba neagră, în cazuri mai rare. Afecțiunea provoacă respirație urât mirositoare, gust metalic în gură și o senzație de furnicături în gură.

Limba violet poate fi un indicator al unei circulații sangvine slabe, a unei afecțiuni cardiace sau a bolii Kawasaki, o afecțiune rară care provoacă inflamația vaselor de sânge la copiii mici.

Similar cu limba galbenă, apariția unei limbi verzi este rezultatul igienei orale precare, fumatului, gurii uscate sau administrării anumitor medicamente.

O limbă albastră ar putea indica faptul că persoana suferă de cianoză, care înseamnă că nu are suficient oxigen în sânge. Cauzele cianozei includ tulburări de sânge, boli vasculare, lipsa de oxigen din plămâni sau boala renală. Ar putea fi, de asemenea, un semn de sepsis, necesitând ajutor medical urgent.

 

Sursă – https://www.grimsbytelegraph.co.uk/news/health/what-means-your-tongue-turns-9255015

Sursă foto – Marina Demeshko / Shutterstock

Preluat de la: csid.ro