mozzaicc-e1715684485464.jpg

Până în prezent, Chișinăul păstrează o serie de mozaicuri din perioada sovietică. Acestea ascund poveștile unei întregi epoci, precum și măiestria, și tehnica artiștilor locali. În acest articol vom vorbi despre ansamblul de lucrări „Sportul”, amplasat pe două clădiri de la intrarea în parcul Valea Morilor din capitală (strada Alexei Mateevici, numărul 77). Mozaicurile au fost create de Vladimir Novikov și Filip Nutovici în anul 1962

Potrivit ru.diez.md, ansamblul de mozaicuri este format din 12 panouri independente unul față de altul, efectuate într-un singur stil. Fiecare dintre lucrări este dedicată unui anumit tip de sport, inclusiv alergare, canotaj, atletism și ciclism. Mozaicurile care înfățișează câte doi sau trei atleți par a fi realizate pe același fundal de culoare bej. În general, culorile predominante sunt galbenul, albastrul, verdele și roșul.

Nu am găsit informații despre materialul folosit de autori, dar, având în vedere aspectul mozaicurilor, ar fi vorba despre smalt (sticlă opacă colorată, realizată prin tehnologii speciale). Acesta era preferat de maeștrii sovietici pentru luminozitatea sa și rezistența la diferite condiții de mediu.

În perioada sovietică, autoritățile promovau în mod activ sportul și stilul de viață sănătos, deci nu este surprinzător că aceste teme au fost folosite și pentru a crea mozaicuri. Sloganul „Într-un corp sănătos, o minte sănătoasă” este familiar în tot spațiul postsovietic. Astfel, după cum omul sovietic făcea parte dintr-un colectiv, nefiind egocentric, în ciuda sporturilor individuale, eroii sunt reprezentați sub formă de echipă.

„Sportul” nu este singura lucrare realizată în comun de Vladimir Novikov și Filip Nutovici. În 1965, artiștii au creat vitraliul „Cosmos” la Chișinău, iar în 1966 l-au reprodus la Bălți. Acestea au fost executate în stil lituanian: figuri geometrice mici – romburi, cercuri, pătrate, dreptunghiuri – incluse în figuri geometrice mai mari.

Aici găsiți lista celor mai remarcabile opt panouri de mozaic din Chișinău, potrivit primăriei municipiului.

Preluat de la: diez.md