FotoJet-2-1-920x558-1.jpg
Bărbatul din SUA căruia o echipă de chirurgi americani i-a transplantat, în ianuarie, o inimă de porc modificată genetic, a decedat ieri. David Bennett, care suferea de o boală cardiacă în fază terminală, a supraviețuit timp de două luni după operație, însă starea sa a început să se deterioreze în urmă cu câteva zile, au declarat medicii săi din Baltimore, iar bărbatul de 57 de ani a murit pe 8 martie.

Reuters scrie că bărbatul a putut vorbi cu familia sa în ultimele ore din viață.

Porcul din care provenea inima a fost modificat genetic pentru a nu mai produce un tip de zahăr care este prezent în mod normal în toate celulele porcilor şi care provoacă respingerea imediată a organului de către corpul uman.

Această modificare genetică a fost efectuată de compania Revivicor, care a furnizat şi un rinichi de porc pe care chirurgii l-au conectat cu succes la vasele de sânge ale unui pacient aflat în moarte cerebrală în luna octombrie, la New York.

Xenogrefele – grefele de origine animală – nu sunt o noutate. Medicii au încercat transplanturi între specii încă din secolul al XVII-lea, cele mai vechi experimente concentrându-se asupra primatelor.

În 1984, o inimă de babuin a fost transplantată unui copil, dar acesta, supranumit „Baby Fae”, a supravieţuit doar 20 de zile.

Preluat de la: diez.md