ucraina-război.jpg
Astăzi se face a 15-a zi din momentul noii invazii a Rusiei asupra Ucrainei. Regiunea Ohtârka din Sumî a fost supusă atacurilor aeriene în această noapte, în timpul cărora a fost bombardat un hypermarket și o centrală electrică. Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, după ce Rusia a atacat Ucraina specificând că întreprinde o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

0.37. Volodâmâr Zelenski a publicat un nou mesaj video.

„Astăzi am reușit să evacuăm aproape 40 000 de oameni și să le oferim siguranță. Timp de două zile, cu ajutorul coridoarelor umanitare, au fost evacuați aproximativ 100 000 de oameni. […]

Cum Moldova a fost ruptă de ruși cu regiunea transnistreană, cum Georgia a fost ruptă cu Abhazia, cum Ucraina a fost ruptă cu Donbas și Crimeea – tot continuă să ne învinovățească pe noi, cei care suntem victime și trebuie să ne apărăm ceea ce este al nostru. Singuri vin la noi cu tancuri, rachete și ne capturează pământurile noastre. […]

Sunt președintele unei țări adecvate și al unui popor adecvat. Și tatăl a doi copii. Pe pământul meu nu au fost dezvoltate arme chimice sau alte arme de distrugere în masă. Întreaga lume știe asta. Și dacă Rusia va face ceva similar împotriva noastră – va primi cel mai sever răspuns de sancțiuni.”

Zelenski a spus că a semnat decretele de acordare a titlului „Erou al Ucrainei” pentru 13 apărători ai țării, menționând că cinci dintre ei au decedat în lupte.

23.30. Inspectoratul de Stat pentru Reglementarea Nucleară al Ucrainei anunță că armata rusă a bombardat o instalație de cercetare nucleară, care se află pe locul Centrului Național de Cercetare „Institutul de Fizică și Tehnologie din Harkiv”. Reactorul experimental nuclear se află în interiorul instituției.

Potrivit informațiilor preliminare, „Sursa de Neutroni” este complet dezactivată și există avarii superficiale ale clădirii. În prezent, informațiile despre deteriorările provocate de bombardament sunt clarificate de personalul centrului.

23.23. „A doua săptămână de război.” Redacția Current Time a selectat o serie de fotografii care arată realitățile atacului Rusiei asupra Ucrainei.

22.10. Cel puțin 549 de civili au fost uciși în Ucraina în două săptămâni de război, potrivit datelor ONU. Printre morți s-au numărat 41 de copii. Totodată, 957 de persoane au fost rănite (inclusiv 52 de copii). În majoritatea cazurilor, civilii au decedat din cauza bombardamentelor de artilerie grea, rachetelor cu lansare multiplă și loviturilor aeriene.

21.20. Potrivit autorităților din Ucraina, 472 de case au fost avariate în regiunea Harkiv de la începutul războiului. Despre aceasta a anunțat șeful departamentului de investigații al poliției naționale din Harkiv, Serhi Bolvinov. Dânsul spune că dintre cele 472 de case, 277 erau cu mai multe etaje, iar 195 – case particulare. Cele mai afectate orașe sunt Kiev, Harkiv și Izium.

20.40. Șase bombe aeriene au fost aruncate de armata rusă în satul Slobojansk din regiunea Harkiv, lovind și un bloc de locuit. Potrivit serviciului de presă al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei din regiunea Harkiv, cel puțin cinci persoane au fost ucise,  inclusiv doi copii.

19.10. Viceprim-ministra Ucrainei, Irâna Vereșciuc, despre organizarea coridoarelor umanitare: „Mai mult de 60 000 de persoane au fost evacuate din localitățile Sumî, Trosteaneț și Krasnopilea în regiunea Poltava. Ieri, din regiunea Kievului, au fost evacuate 20 000 de persoane. În orașul Enerhodar au fost livrate mai mult de 100 de tone de ajutoare materiale. În Volnovaha, încercăm să deschidem coridoare umanitare, dar nu ne reușește. […] Ajutați Mariupolul, acolo într-adevăr e o catastrofă umanitară. Astăzi, din nou, n-am reușit să organizăm în Mariupol coridoare umanitare. Nici apa, nici medicamentele și nici produsele alimentare nu au ajuns la oamenii care se află sub bombardamente totale”.

18.41. Ministrul Sănătății al Ucrainei informează că 63 de spitale au fost distruse și cinci lucrători din domeniul sănătății au fost uciși în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei.

Potrivit acestuia, livrarea a 116 provizii de ajutor umanitar către unitățile medicale este în prezent coordonată de ucraineni. De asemenea, 19 lucrători medicali din afara țării au venit în Ucraina pentru a ajuta medicii locali, iar 132 de copii ucraineni care au avut de suferit au fost transportați și tratați în Polonia.

18.30. Current Time a creat o hartă a invaziei ruse în Ucraina în a 15-a zi de război. La elaborarea hărții, jurnaliștii s-au bazat pe birourile AFP, Institutul pentru Studierea Războiului, proiectul AIE „Amenințări Critice”, Forțele Armate ale Ucrainei, Ministerul Rus al Apărării și Centrul pentru Reziliență Informațională.

Настоящее Время

18.13. SUA va aloca 50 de miliarde de dolari Ucrainei ca asistență umanitară. Despre aceasta a anunțat vicepreședinta SUA, Kamala Harris, în timpul unei conferințe de presă comună cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, scrie ukrinform.ru.

„Oferim încă 50 de miliarde de dolari pentru a contribui la realizarea ajutorului umanitar”, a spus vicepreședinta SUA.

17.43. Primarul orașului Kiev, Vitali Klâciko, a anunțat că situația capitalei ucrainene este stabilă. Utilitățile, așa cum sunt lumina, apa, căldura și internetul, funcționează. La fel, magazinele și farmaciile sunt deschise. Totuși, autoritățile continuă să fortifice apărarea orașului, întrucât amenințarea unei invazii este în continuarea prezentă.

17.35. Ombudsmana pentru drepturile omului în Ucraina, Liudmâla Denisova, a anunțat că de la începutul războiului și până pe 10 martie, au murit 71 de copii, iar peste 100 au fost răniți.

În orașul Malân, regiunea Jâtomâr, în urma unui atac aerian, șapte clădiri rezidențiale au fost distruse, cinci persoane au murit, inclusiv trei copii (o fetiță de cinci ani și doi copii născuți în 2021). Un adolescent de 16 ani a murit în timpul unui bombardament la o piață din satul Jukovski din regiunea Harkiv.

„Pentru invazia militară rusă, atrocitățile militanților ruși, încălcarea tuturor Convențiilor de la Geneva, Ucraina plătește un preț imens – viețile copiilor, viitorul poporului nostru”, a scris Denisova pe contul ei de Telegram.

16.35. Protestele continuă la Herson. Oamenii s-au adunat din nou în Piața Libertății în fața armatei ruse înarmate. Protestatarii au scandat sloganuri patriotice, discursuri anti-Putin și antirusești, scrie Unian.

16.02. Două rachete au lovit în aeroportul din Lozuvatka, din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat șeful administrației militare Oleksandr Vilkul.

„Pe scurt. Pentru cei care nu iau în serios semnalul de «Alertă aeriană». Două rachete tocmai au lovit în aeroportul din Lozuvatka. S-au format gropi până la cinci metri. Oameni nu au fost răniți. Aș vrea să vă reamintesc că semnalul de „Alertă aeriană” este emis în prealabil cu cinci-10 minute (în funcție de unde sunt lansate rachetele) și în acest timp trebuie să vă ascundeți în locuri sigure.

15.14. Administrația orașului Mariupol a confirmat că în urma tragediei de ieri la maternitatea din oraș au murit trei oameni, dintre care un copil, iar altele 17 persoane au fost rănite.

14.26. Ministerul afacerilor interne al Ucrainei anunță că studenți din 26 de țări au fost evacuați cu trenul în Polonia. Trenul a pornit din Lviv (Ucraina) cu destinația Przemyśl (Polonia) având la bord 768 de cetățeni străini.

13.47. Volodâmâr Zelenski a publicat un nou mesaj video. „Ne apărăm statul deja de 15 zile. Perseverăm. Armata ucraineană respinge atacurile în zonele-cheie. Datorită militarilor noștri, Gărzii Naționale, grănicerilor, poliției și tuturor celor care s-au alăturat apărării nu am devenit sclavi. Și nu vom deveni. Pentru că ăsta este spiritul nostru, ăsta este destinul nostru.”

12.56. Dmâtro Kuleba: „Din păcate, nu am primit promisiuni din partea ministrului Lavrov despre asigurarea funcționării coridoarelor verzi atât pentru evacuarea populației din Mariupol, cât și pentru a distribui ajutor umanitar în oraș. Dar el va vorbi despre acest lucru cu conducerea țării”.

Serghei Lavrov: „Noi vom face față problemelor economice cu care ne confruntăm. Vom ieși din această criză cu mintea însănătoșită și nu vom avea iluzia că Occidentul ne poate fi un partener de încredere”.

Am sumarizat aici declarațiilor ambilor miniștri.

12.18. Autoritățile din Mariupol anunță că în oraș are loc un nou atac aerian. „Există lovituri asupra clădirii Universității Tehnice de Stat din centrul orașului. A fost înregistrat un bombardament și în zona Teatrului Dramatic.”

12.08. Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmâtro Kuleba, a susținut o conferință de presă, după întâlnirea cu ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Potrivit declarațiilor lui, nu s-a ajuns la o înțelegere cu partea rusă asupra opririi focului.

11.23. În noaptea de 10 martie, orașul Harkiv a fost bombardat de 29 de ori, iar gazoductul a fost avariat. 30 % dintre locuitorii orașului au rămas fără gaz, comunică șeful administrației militare regionale Harkiv, Oleh Sânehubov.

Totodată, pe 10 martie, în jurul orei 3.0 a fost bombardată o casă din satul Slobojanske, regiunea Izium. Potrivit serviciului de presă al Ministerului pentru Situații de Urgență al Ucrainei, incendiul s-a extins pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați. În urma acestuia au murit patru persoane: două femei și doi copii. O fetiță de cinci ani a reușit să supraviețuiască, echipa de medici internând-o la spitalul din Pervomaisk.

11.21. Armata rusă a efectuat un atac aerian asupra orașului Mariupol. Potrivit informațiilor preliminare, o persoană a fost ucisă, transmite Hromadske.

10.34. Ministerul Apărării din Rusia spune că SUA desfășoară activități biologice militare secrete în laboratoarele din Ucraina. Autoritățile ruse susțin că au găsit niște documente în care se arată că partea americană a planificat să efectueze lucrări asupra agenților patogeni ai păsărilor, liliecilor și reptilelor în Ucraina în 2022.

De asemenea, aceștia mai afirmă că „biolaboratoarele înființate și finanțate în Ucraina au experimentat cu mostre de coronavirus de lilieci”

SUA neagă acuzațiile rusești conform cărora Washingtonul va conduce laboratoare de arme biologice în Ucraina: „Nu dezvoltăm arme biologice sau chimice în interiorul Ucrainei. Aceasta este propagandă rusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Deputatul Dumitru Alaiba a informat că falsuri despre existența unor laboratoare circulă și-n Moldova.

10.29. A început întâlnirea miniștrilor de externe din Rusia, Ucraina și Turcia. Imaginile au fost difuzate de reprezentanta Ministerului de Externe din Rusia.

10.18. Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a actualizat informațiile despre pierderile forțelor armate ruse după invadarea Ucrainei din 10 martie:
# oameni – circa 12 000;
# aeronave – 49;
# elicoptere – 81;
# tancuri – 335;
# vehicule blindate – 1 105;
# sisteme de artilerie – 123;
# sisteme de apărare aeriană – 29;
# sisteme de lansare de rachete multiple – 56;
# cisterne – 60;
# echipamente auto – 526;
# nave (barci) – 3;
UAV operational-tactical level – 7.

Partea rusă nu confirmă aceste date. Potrivit Federației Ruse, în „operațiunea militară” au decedat circa 500 de soldați ruși.

10.07. Autoritățile din Ucraina anunță despre deschiderea coridoarelor umanitare:
# Trosteaneț-Poltava;
# Krasnopillea-Poltava;
# Sumî-Poltava;
# Mariupol-Zaporijjea;
# Volnovaha-Pokrovsk;
# Izium-Lozova;
# Bucea, Borodeanka, Irpin, Hostomel în direcția Kiev.

9.49. Ministrul de Externe al Rusiei și ministrul de externe al Ucrainei au ajuns în Antalya. Aceștia urmează să poarte o discuție începând cu ora 10.00.

unian.net

8.49. Alte companii și-au suspendat activitatea (în totalitate sau parțial) pe piața rusă, informează Nectoiașcee Vremea:
# Xiaomi, Oppo și Huawei au redus furnizarea de smartphone-uri către Rusia de cel puțin două ori;
# sistemul internațional de evaluare a competenței în limba engleză IELTS anulează toate examenele din Rusia;
# din 10 martie, serviciul cardurilor rusești Visa și Mastercard va fi încetat, acestea vor funcționa doar în Rusia;
# corporațiile Caterpillar și Hitachi au încetat să activeze pe teritoriul Rusiei, vorba este de utilaje de construcții;
# lanțurile hoteliere Hilton și Hyatt au decis să suspende dezvoltarea afacerii lor în Rusia – nu vor deschide noi hoteluri deocamdată;
# Google limitează funcționarea magazinului de aplicații Google Play în Rusia, vor putea fi descărcate doar aplicațiile gratuite.

8.18. În urma bombardamentelor din satul Slobojanske din regiunea Harikiv, două femei și doi copii au murit sub dărâmături. O altă fetiță de cinci ani a reușit să supraviețuiască, iar acum se află în spital, informează Serviciului de Stat de Urgență a Ucrainei.

7.29. Informații de ultimă oră de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

# Forțele de apărare ale Ucrainei continuă să oprească ofensiva forțelor armate ruse în Donețk. Continuă apărarea orașelor ucrainene Harkiv și Ohtârka. Principalele eforturi sunt concentrate spre prevenirea avansării armatei ruse în direcția sud-estică. Continuă apărarea circulară a orașului Mariupol.

# Frontiera de stat cu Republica Belarus continuă să fie acoperită.

# Se iau măsuri pentru a împiedica armata rusă să avanseze în direcția Kievului.

# Grupul de forțe și mijloace de apărare al orașului Kiev este în permanență pregătit să respingă ofensiva armatei ruse.

# În direcția sudică, armata rusă este reținută în direcțiile localităților Krâvâi Rih, Nicolaev, Voznesensk și Novovoronțovka.

# În alte zone, trupele desfășoară operațiuni de stabilizare și îndeplinesc sarcini teritoriale de apărare.

# Unitățile Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei resping atacurile cu rachete și bombe și distrug atacurile aeriene ale armatei ruse, asigură acoperire aeriană pentru obiecte importante ale Ucrainei.

7.07. Cu patru ore înainte de atacarea maternității din Mariupol, reprezentanta Ministerului de Externe din Rusia a declarat că personalul de acolo a fost alungat și clădirea a fost transformată în posturi de tragere.

Patru ore mai târziu, maternitatea și spitalul pentru copii din Mariupol au fost distruse de forțele armatei ruse. În urma atacului, au suferit 17 persoane.

Sursă foto: Evgheni Maloletka

7.01. Canada va furniza Ucrainei arme și echipamente militare speciale în valoare de 50 de milioane de dolari, a declarat ministra canadiană a apărării, Anita Anand.

6.50. Șeful administrației Sumî, Dmâtro Jâvâțkâi, a declarat că, în noaptea de 10 martie, avioanele rusești au bombardat regiunea Ohtârka. Impactul a avut loc în jurul orei 0.40. Se specifică date privind victimele.

6.41. Camera Reprezentanților SUA a aprobat un plan de ajutor de urgență în valoare de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Aproximativ 6,5 miliarde au fost alocate Pentagonului pentru asistență militară pentru Ucraina, restul – pentru asistență umanitară și economică.

Proiectul de lege este de așteptat să fie adoptat de Senat în zilele următoare.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md