22c4f58-1litak.jpg
Pe 23 februarie, la ora 18.00, Volodâmâr Zelenski i-a adunat pe oligarhi în biroul său. Rămâneau încă 11 ore înainte ca Putin să declare război și să înceapă ofensiva rusă. Președintele le-a cerut să rămână în țară. Rinat Ahmetov și Viktor Pinciuk au revenit de la Geneva și Londra special pentru acea întâlnire. După cum s-a dovedit mai târziu, această întâlnire a fost foarte periculoasă pentru oligarhi, deoarece s-a încheiat pe la ora 20.00, iar la ora două dimineața Ucraina a închis cerul aviației civile. Adică trebuiau să reușească să plece din țară la timp.

Nu toți au fugit. Unii dintre oligarhi rămân încă în țară. Unii chiar sunt în Kiev, alții au zburat imediat după ce s-a încheiat întâlnirea cu Zelenski.

Portalul pravda.com.ua a stabilit unde se ascund oligarhii ucraineni împreună cu avioanele lor.

Viktor Pinciuk

rudenko.kiev.ua

Imediat după încheierea întâlnirii cu președintele, Pinciuk a părăsit Ucraina și a zburat la Londra.

pravda.com.ua

pravda.com.ua

Până pe 4 martie, avionul nu a zburat nicăieri, iar în acea zi a zburat spre orașul slovac Košice, care se află în apropierea graniței cu Ucraina.

pravda.com.ua

A doua zi, avionul a zburat de la Košice la Nisa și s-a întors imediat la Londra.

Întrucât Ucraina a închis cerul, zborul avionului lui Pinciuk către unul dintre cele mai apropiate orașe cu aeroport de granița cu Ucraina ar putea însemna evacuarea cuiva din anturajul oligarhului în Franța.

pravda.com.ua

Pe 7 martie, Pinciuk a părăsit din nou Londra, a zburat la Viena și s-a întors în aceeași zi.

pravda.com.ua

Rinat Ahmetov

twitter.com/fcshakhta

După aceeași întâlnire cu Zelenski, Ahmetov a părăsit țara și a zburat la Geneva.

pravda.com.ua

pravda.com.ua

A doua zi, la prânz, două avioane AIRBUS A-319 și Falcon 7x ale lui Ahmetov au zburat spre capitala Ungariei, Budapesta.

Aceste două avioane, conform radarului online, nu au părăsit Budapesta până în prezent. Al treilea avion al lui Ahmetov se află la Londra din 15 februarie.

pravda.com.ua

pravda.com.ua

Într-un comentariu oferit de serviciul de presă pentru Ukrainska Pravda, Ahmetov se află în Ucraina.

Vadâm Novânskâi

forbes.com

La cinci ore după vizita lui Novânskâi în biroul președintelui, avionul a decolat din Kiev la ora 2.15 și a zburat către aeroportul din Košice (Slovacia).

În aceeași zi, avionul a zburat în orașul Dresda (Germania) și de acolo s-a dus în orașul Sankt Petersburg din Federația Rusă. Din Rusia, avionul a zburat spre capitala Estoniei, Tallinn și în zilele următoare nu a zburat în altă direcție.

pravda.com.ua

Pe 3 martie, avionul a decolat din Tallinn spre orașul Iași. Apoi a zburat la Viena, iar din Viena, în Egipt.

pravda.com.ua

Pe 4 martie, avionul a zburat din nou spre România. Apoi a zburat la Istanbul. De la Istanbul până în Grecia, și de acolo până la Viena, Austria, unde și până în prezent se află avionul.

pravda.com.ua

Vadâm Novânskâi a declarat pentru Ukrainska Pravda că se află la Kiev. El a mai spus că zborurile din 3 și 4 martie sunt legate de faptul că unii cunoscuții i-au cerut omului de afaceri ajutor în transportul familiilor.

Ihor Kolomoiskâi

atlanticcouncil.org

Ihor Kolomoiskâi se află în Ucraina de la începutul războiului. El este cercetat într-un dosar al FBI-ului american privind posibila retragere de fonduri de la Privatbank și, prin urmare, nu părăsește țara pentru a evita extrădarea în Statele Unite. Acesta a negat pentru Ukrainska Pravda că anume din acest motiv nu părăsește Ucraina.

Majoritatea avioanelor lui se află fie la Kiev, fie la Dnipro.

pravda.com.ua

pravda.com.ua

pravda.com.ua

Dmâtro Firtaș

investigative-report.ro

Oligarhul Dmâtro Firtaș se află în Austria din 2014. Însă avionul, care aparține afacerii lui Firtaș, a sosit în Ungaria pe 6 martie. Apoi a zburat în Cipru. Și din Cipru s-a întors la Viena, unde locuiește oligarhul.

pravda.com.ua

pravda.com.ua

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina. Deja de 14 zile țările se află în război. Situația la minut o puteți urmări în regim livetext aici!

Preluat de la: diez.md