shutterstock_589302497.jpg

Un incident alarmant a avut loc în orașul Urlați din județul Prahova, acolo unde un bărbat în vârstă de 51 de ani a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu diagnosticul de botulism. Se pare că pacientul a avut de suferit în urma consumului de conserve de pește, iar tratamentul necesar a trebuit să fie adus din Republica Moldova, deoarece nu s-a găsit în România.

Conform declarațiilor directorului medical al Spitalului Județean Ploiești, Andrei Ilinca, bărbatul a mâncat două conserve cu pește în data de 9 aprilie, iar a doua zi au apărut primele simptome ale bolii. Inițial, acesta s-a prezentat la Spitalul Orășenesc Urlați, unde i s-a acordat tratament pentru simptomele digestive. Cu toate acestea, pe parcursul tratamentului, au apărut și simptome neurologice severe, cum ar fi dificultatea de a înghiți și slăbiciune în ceea ce privește ridcarea pleoapelor, motiv pentru care a fost transferat la Spitalul Județean Ploiești.

La Spitalul Județean, medicii au constatat diagnosticul de botulism și au solicitat urgent antitoxină botulinică. Din păcate, această substanță vitală nu era disponibilă în România, ceea ce a dus la o situație critică pentru pacient. Pentru a salva viața bărbatului, spitalul a fost nevoit să apeleze la sprijinul Spitalului de Boli Infecțioase din Chișinău, Republica Moldova. Prin intermediul unor eforturi coordonate, au fost aduse două doze de antitoxină, iar pacientul a primit deja prima doză, ceea ce a dus la o îmbunătățire a stării sale de sănătate.

Situația nu este însă complet rezolvată, deoarece este necesară administrarea celei de-a doua doze de antitoxină pentru a asigura recuperarea completă a pacientului. Din fericire, în urma unor demersuri rapide, marți este programată aducerea celei de-a doua doze de antitoxină botulinică de la spitalul din Chișinău.

Sursă foto – Thaiview / Shutterstock

Preluat de la: csid.ro