Biserica Ortodoxă Ucraineană, care se afla sub protectoratul Patriarhiei din Moscova, a anunțat vineri că se va rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina. Slujitorii din cadrul Consiliului Bisericii Ortodoxe Ucrainene au adoptat o declarație prin care condamnă războiul pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei și au făcut modificări în statutul bisericii stabilind „independența completă” față de Patriarhul Kirill.

„Ne exprimăm dezacordul cu poziția Patriarhului Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii cu privire la războiul din Ucraina.

„Consiliul condamnă războiul ca pe o încălcare a poruncii lui Dumnezeu «Să nu ucizi!» și exprimă condoleanțe tuturor celor care au suferit în război”, se arată în document, scrie BBC.com.

Filiala moscovită a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost până acum subordonată patriarhului rus Kirill, care și-a exprimat clar sprijinul pentru ofensiva președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Ucraina este centrală pentru Biserica Ortodoxă Rusă, dintre care unele dintre cele mai importante mănăstiri sunt situate în această țară.

Preluat de la: diez.md