cancer-de-vezica-urinara.jpg

Pentru că femeile nu sunt atente la simptomele timpurii ale bolii, ele sunt de fapt mai predispuse să fie diagnosticate într-un stadiu avansat cu cancer de vezică urinară, când s-a răspândit deja în alte părți ale corpului și devine mai greu de tratat.

Multe femei au trecut prin asta: ziua ta merge bine, până când iei o pauză pentru a merge la baie și îți dai seama că ceva este în neregulă. Poate că te doare sau vezi sânge în urină. Orice ar fi, ignori problema până când lucrurile par să se înrăutățească.

Când te gândești la aceste probleme, probabil că ai în vedere mai degrabă o infecție urinară, probleme legate de menstruație sau chiar menopauză, dar nu este întotdeauna cazul. Un lucru la care poate nu te gândești deloc? Cancerul de vezică urinară, în care o tumoare începe să se formeze după ce celulele din vezica urinară încep să crească necontrolat.

Vestea bună: cu cât detectezi cancerul mai devreme, cu atât ai șanse mai mari să îl învingi. Cunoașterea simptomelor te poate ajuta să fii diagnosticată mai repede, ceea ce îți poate salva viața. Iată cele mai comune simptome la care să fii atentă : 

Acesta este cel mai comun simptom precoce al cancerului de vezică urinară și este unul ușor de trecut cu vederea de către femei – în special pentru că de obicei este nedureros și pot trece săptămâni sau chiar luni între apariții.

Multe femei ignoră acest simptom pentru că îl asociază cu menstruația sau menopauza. Sângele în urină nu înseamnă întotdeauna că ai cancer de vezică urinară, dar este important să discuți cu medicul tău.

Cancerul de vezică urinară poate fi adesea confundat cu o infecție a tractului urinar, deoarece multe dintre simptomele se suprapun.

Pacienții pot experimenta frecvență crescută a urinării, nevoia urgentă de a urina, durere la urinare sau incontinență urinară.

Dacă ai observat orice probleme legate de urinare – trebuie să mergi tot timpul la toaletă, simți că trebuie să mergi dar nu poți sau ai dificultăți în golirea vezicii urinare – sau dacă antibioticele nu par să ajute simptomele tale de infecție urinară, discută cu medicul tău.

Durerea este adesea asociată cu cancerul de vezică urinară mai avansat. Durerea poate fi în zona abdomenului sau a pelvisului. Pacienții pot dezvolta, de asemenea, dureri în oase dacă acest tip de cancer a făcut metastaze.

Dacă ai dureri în acele zone, spune-i medicului tău – în special dacă ai avut și simptomele de sângerare sau de infecție urinară menționate anterior.

Pierderea apetitului este un simptom comun al cancerului, iar cancerul de vezică nu face excepție. Dacă s-a extins sau s-a răspândit, ai putea să pierzi în greutate sau să te simți obosit și slăbit.

Desigur, există multe alte lucruri care pot afecta apetitul tău, deci nu presupune automat ce e mai rău – dar discută cu medicul tău despre asta dacă persistă.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: ÎNFIORĂTOR! Crezi că ai infecție urinară, dar e cancer de vezică. Despre ce simptom e vorba

Preluat de la: csid.ro