donare-de-sange.jpg

Donarea de sânge face posibile multe tratamente și proceduri medicale și ajută la salvarea a mii de vieți în fiecare an. Donând sânge, ai putea ajuta victimele accidentelor, mamele care au hemoragii în timpul nașterii, pacienții cu cancer, cei care au nevoie de intervenții chirurgicale și transplanturi și cei tratați pentru boli cronice. Iată câteva moduri surprinzătoare în care donarea de sânge este benefică pentru sănătatea ta.

Când te prezinți la un centru de donare de sânge, primul lucru pe care îl face personalul este să-ți verifice semnele vitale, tensiunea arterială și ritmul cardiac pentru a vedea dacă te califici pentru donare. Ei testează, de asemenea, sângele pentru a verifica anemia cauzată de deficitul de fier, precum și existența unor boli infecțioase, cum ar fi hepatita și HIV.

Aceste teste pot dezvălui o afecțiune medicală precum tensiunea arterială crescută, ritmul cardiac neregulat sau anemia. Asta nu înlocuiește o vizită la medic, dar este o evaluare importantă, pe care altfel ar fi puțin probabil să o faci.

Hemoglobina este o proteină creată de măduva osoasă. Păstrată în celulele roșii din sânge, hemoglobina ajută aceste celule să transporte oxigenul de la plămâni la corp prin artere. Simptomele hemoglobinei ridicate sau scăzute includ oboseală, amețeli sau dificultăți de respirație.

Pentru persoanele cu hemoglobină crescută, donarea reduce vâscozitatea sângelui, care poate contribui la cheaguri de sânge, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

Persoanele cu hemoglobină crescută pot beneficia de donarea de sânge. Reducerea hemoglobinei poate îmbunătăți riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. De asemenea, poate scădea tensiunea arterială.

Hemocromatoza ereditară este o tulburare care determină acumularea excesivă de fier în sânge. Pentru această afecțiune, donarea de sânge este benefică. Donarea regulată de sânge poate elimina acest fier, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea cuiva care suferă de această afecțiune.

Cercetările arată că ajutorul acordat altora, inclusiv să donezi sânge, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mintale și a stării generale de bine, inclusiv reducerea stresului și îmbunătățirea stării de spirit și a încrederii în sine.

Cel mai mare beneficiu pentru donator este sentimentul plăcut de a ști că ajută la salvarea vieții cuiva, ceea ce, fără îndoială, este important. Este un act generos de bunătate – poți salva până la trei vieți la o singură donare de sânge. Știind că faci ceva atât de important este un beneficiu imens pentru sănătatea ta mintală.

Foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro