brutalism.jpg

Zpațiu vă invită la prima expoziție găzduită în acest an, la care participă artistul vizual Radu Gușan cu proiectul „Brutalism”. Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 17 februarie, ora 18.00. Programul public de vizitare a expoziției îl puteți vedea mai jos.

Lucrarea propune o analiză vizuală a modului de viață din Europa Centrală și de Est după tranziția de la comunism la democrație, explorează fenomenul nostalgiei pentru epoca sovietică și își pune ca obiectiv reprezentarea unor canoane estetice caracteristice perioadei socialiste în dialog cu metodele contemporane de producție a lucrărilor.

Proiectul explorează subiectul identității și modul în care aceasta evoluează, având la bază moștenirea culturală din perioada socialistă, și, totodată, își propune restabilirea idealurilor de frumusețe caracteristice acelei perioade.

Expoziția cuprinde o serie de lucrări grafice de dimensiuni mari realizate în tehnica serigrafiei, un scurt material video cu sunet și o instalație tridimensională în calitate de suport pentru conceptul expoziției. În lucrările sale autorul face uz de elemente ale monumentelor arhitecturale din perioada sovietică și le tratează cu ajutorul mijloacelor vizuale specifice limbajului artei contemporane – o reflecție vizuală care explorează relația dintre om și mediul înconjurător, și modul în care aspectul estetic evoluează și se adaptează la nevoile acestora.

Lucrările sale grafice combină două tehnici de lucru: serigrafia, care permite multiplicarea și crearea unei serii de lucrări tipărite, și intervențiile în materiale moi precum cărbunele presat și sanguină. În acestea autorul introduce elemente ale plantelor precum sunt floarea-soarelui și porumbul, pe care le reprezintă simplificat prin tehnica desenului, făcând referință la munca agricolă și la gospodăriile colective țărănești cunoscute în perioada sovietică drept „kolhoz”.

Expoziția ridică problema moștenirii culturale și modului în care o putem integra în realitățile politice, economice și sociale actuale. Astfel, sunteți invitați să reflectați asupra importanței acestui stil de arhitectură prin intermediul lucrărilor lui Radu Gușan.

Această expoziție cuprinde mai multe lucrări de artă, precum serigrafia, un material artistic video sonor și o instalație cu explicația proprie a artistului despre această expoziție. În cadrul expoziției, publicul va putea vedea cum sunt preluate și tratate elemente ale monumentelor arhitecturale sovietice prin intermediul limbajului mijloacelor vizuale contemporane. Această reflecție vizuală explorează relația dintre om și mediul înconjurător și modul în care estetica se schimbă și se adaptează la nevoile intrinseci ale acestor doi factori.

Intrarea la expoziție este liberă!

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 17 februarie, ora 18.00.

Programul public de vizitare: 20, 21, 24 februarie / 2, 9 martie 2024, ora 17.00-20.00.

Eveniment de închidere a expoziției: sâmbătă, 9 martie, ora 18.00.

Unde are loc evenimentul: Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev, 103, Chișinău

Zpațiu este o scenă independentă de artă și cultură din Republica Moldova.

Brutalism este un stil arhitectural care a apărut în anii 1950 și a fost asociat în mare parte cu nevoile perioadei postbelice. Printre caracteristicile sale definitorii se numără utilizarea masivă a betonului, formele geometrice simple, expresivitatea structurală și expunerea sinceră a materialelor, precum și a proceselor de construcție în sine.

Preluat de la: diez.md