ipiccy_image.jpg

În data de 5 februarie a avut loc Gala Premiilor Cineaștilor, un instrument de apreciere și încurajare a realizatorilor de film din țară, un catalizator de noi colaborări și consolidări între cei mai activi cineaști. Luând în considerare sporirea producțiilor cinematografice naționale în ultimii ani și, respectiv, creșterea numărului de spectatori și cinefili, evenimentul a reprezentat o sintetizare și un exemplu motivațional pentru viitorii creatori. E un fel de Oscar al Moldovei. De ce nu? Poți vedea aici titlurile filmelor și cineaștii care s-au bucurat de trofee.

Întrucât este o competiție, juriul a avut o muncă dificilă. Aceștia au vizionat toate filmele și au inițiat dezbateri lungi soldate cu rezultatele anunțate la gală. Juriul a constat din nouă membri: trei cineaști din România și șase din Moldova.

# Laurențiu Damian – regizor și scenarist, președintele Uniunii Cineaștilor din România și profesor la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.

# Crăița Nanu – selecționeră de film în echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, consultantă de scenarii.

# Ştefan Dobroiu – jurnalist român, critic de film, senior editor la Cinemagia.

# Igor Cobileanski – regizor de film și televiziune, scenarist, editor, membru al Academiei Europene de Film (EFA), membru al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, Maestru în Arte al Republicii Moldova.

# Ion Usatîi – regizor de film și profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, departamentul Multimedia.

# Valentina Iusuphodjaev – producătoare de film, directoarea Centrului Național de Cinematografie.

# Larisa Turea – membră a Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, jurnalistă culturală, critică de teatru și film, eseistă și dramaturgă.

# Val Butnaru – analist politic, dramaturg, publicist și scriitor, fondatorul unui trust media autohton.

# Marin Basarab – jurnalist, critic de film, fondator briciul.org, redactor-șef „Cronica de CRONOGRAF”.

Gala Premiilor Cineaștilor este la a doua ediție și a fost organizată de Uniunea Cineaștilor din Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, USAID și ambasadele Suediei și Marii Britanii la Chișinău.

După spusele organizatorilor, filmografia unei țări este o carte de vizită în peisajul cultural internațional, iar cineaștii locali au responsabilitatea de a reprezenta țara pe marile ecrane cu demnitate, sinceritate și creativitate.

Preluat de la: diez.md