53006404281_16a2ce7203_o-1.jpg

Maria Stratan este prima moldoveancă ce a reușit anul trecut să devină participantă a Programului pentru Liderii din Europa al Fundației Obama. Într-un interviu acordat recent pentru #diez, Maria ne-a povestit despre experiența ei în cadrul programului și despre ce a reușit să învețe timp de șase luni. În timpul discuției, tânăra a ținut să vină și cu câteva recomandări pentru persoanele care își doresc să beneficieze de această oportunitate, pe care vi le împărtășim în cele ce urmează.

De la sugestii privind informațiile pe care trebuie să le conțină dosarul de aplicare și până la cum vă adaptați în cadrul programului – despre toate acestea vă povestim în acest articol.

Tinerii din Republica Moldova se pot înregistra la acest program până în data de 9 februarie. Mai multe detalii despre procesul de aplicare sunt disponibile aici. Persoanele interesate pot completa acest formular pentru a se înregistra.

Maria spune că acest program este potrivit pentru:
# liderii în devenire;
# persoanele care își doresc să se alăture unei comunități de oameni ce apreciază colaborarea, promovează acțiunea, cred în puterea speranței, recunosc importanța unei viziuni pe termen lung și susțin incluziunea.

Procesul de înscriere constă din două etape:
#1. în prima etapă, candidații expediază dosarul de aplicare;
#2. candidații preselecționați sunt invitați la a doua etapă, unde participă la un interviu cu reprezentanții Fundației Obama.

Ca și orice program internațional, viitorii participanți trebuie să expedieze un dosar și alte acte prevăzute de organizatori. La completarea dosarului, tinerii trebuie să țină cont de următoarele aspecte:
# completarea cu atenție a detaliilor administrative;
# citirea cu atenție a cerințelor pentru eseu;
# stabilirea conexiunilor potrivite între impactul experiențelor de muncă sau voluntariat;
# identificarea tangențelor între propriul sistem de valori cu misiunea Programului de Lideri al Fundației Obama.

După expedierea dosarului urmează să participați la un interviu pentru a stabili dacă vă potriviți sau nu programului. La această etapă, ar trebui să țineți cont de următoarele:
# prezentarea unui dosar de aplicare competitiv;
# demonstrarea, în timpul interviului, a cunoștințelor, a abilităților de leadership, a dorinței și angajamentului de a participa la activitățile programului;
# împărtășirea din povestea personală;
# focusarea nu doar asupra candidatului, dar în special asupra comunității pe care o reprezintă și pentru care în continuare se angajează să genereze schimbări.

Odată ce ați trecut cu succes de ambele etape menționate, vă puteți declara participant al Programului pentru Liderii din Europa al Fundației Obama. Așadar, pentru cei care își doresc să-și amplifice impactul în cadrul programului, Maria le recomandă:
# să fie curioși;
# să pună întrebări;
# să profite de toate oportunitățile de instruire și mentorat ghidat;
# să aplice în practică ceea ce au învățat;
# să se conecteze și să dezvolte prietenii cu colegii din alte țări;
# să coopereze pe domenii de interes.

În acest articol puteți citi despre întreaga experiență a Mariei Stratan de care a avut parte datorită Programului pentru Liderii din Europa al Fundației Obama și despre criteriile de eligibilitate sau misiunea principală a programului.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md