DBubulici-2079.jpg

De Ziua Internațională a Familiei, marcată anual pe 15 mai, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui atelier interactiv dedicat Istoriei Scrisului, ce a îmbinat trecutul cu tehnologia modernă. Oficiali, reprezentanți ai guvernului, parteneri de dezvoltare, însoțiți de copii, dar și vizitatori, au avut ocazia să exploreze exponate ce ilustrează evoluția scrisului din cele mai vechi timpuri până în perioada medievală.

Participanții s-au bucurat de un atelier de caligrafie cu penița, unde au putut experimenta frumusețea și măiestria scrisului de mână. Vizita a fost completată de lansarea instalației inovatoare „Cartea Interactivă de Istorie”, implementată în cadrul programului Muzeele Viitorului, oferindu-le participanților o experiență imersivă, captivantă și educativă.

Sergiu Prodan, ministrul Culturii: „Mă bucur că deschiderea acestei expoziții are loc astăzi, când este marcată Ziua Internațională a Familiei. În prezent, muzeele înseamnă mult mai mult decât au însemnat cândva. Astăzi muzeul este acel loc care înglobează în sine și muzeul, și biblioteca, și teatrul și sala de concerte. În sălile de muzeu găsim și tehnologiile noi ale viitorului prin intermediul cărora se povestește despre istoria omenirii, devenind o mașină a timpului. Împreună cu partenerii de dezvoltare, facem acest lucru în speranța că fiecare proiect, mare sau mic, va fi preluat și dus mai departe. Doar atunci investițiile acestea au rost și dau roade: când ideile bune sunt preluate și de alții. Investiția în cultură nu este o binefacere, este o investiție în viitor și o societate cultă și educată”.

Turul ghidat a început în Sala Roșie a muzeului, unde sunt expuse mai multe obiecte de valoare despre istoria scrisului, de la primele semne ale civilizației umane. De asemenea, oaspeții au explorat holurile muzeului, cu instalații inovatoare realizate în cadrul proiectului Muzeele Viitorului.

Printre acestea se numără „Ce șoptește buruiana”, exponat de „new media art”, care reprezintă o combinație armonioasă între artă, tehnologie și elemente din natură, creată de Ecaterina Grigorieva, o studentă originară din Republica Moldova la prestigioasa Academie Regală de Artă de la Haga.

„Ce șoptește buruiana” este alcătuită din șapte instalații cinetice, în care iarba uscată, atent aleasă, prinde viață cu ajutorul unor senzori de mișcare, iar cinci instalații kinetice generează sunetele specifice unui lan de vegetație, din toate anotimpurile anului.

La fel, oaspeții au admirat cele două lucrări ce prind viață cu ajutorul realității augmentate. „Ștefan cel Mare și Metopa lui Traian” au fost animate, prin intermediulul platformei AR Artivive, de către artista digitală Anna Constantinova și agenția Riift Studio, în colaborare cu Artcor. Vizitatorii descarcă aplicația gratuită Artivive, scanează cele două lucrări și urmăresc videourile animate 3D.

Brian Wittnebel, director adjunct al secției economice, Misiunea USAID Moldova: „Muzeele Viitorului reprezintă o oportunitate de conexiune a artiştilor şi creatorilor de conținut cu muzeografii şi cercetătorii istorici pentru a inova şi a prezenta informațiile valoroase şi pline de semnificații istorice şi patrimoniu cultural într-un mod interactiv, folosing tehnologiile şi storytelling-ului. USAID alături de Suedia şi Marea Britanie susțin colaborările dintre artişti digitali şi muzee pentru a creşte atractivitatea instituțiilor muzeale, numărul de vizitatori şi turişti locali şi internaționali.”

Punctul de atracție a evenimentului, instalația de projection mapping „Cartea Interactivă de Istorie”, i-a „teleportat” pe toți cei prezenți într-o călătorie în timp cu o experiență imersivă inedită: fiecare mișcare de mână întoarce filele cărții de dimeniuni gigante și prezintă o etapă a evoluției scrisului. Experiența interactivă are drept scop de a transforma procesul de învățare și cunoaștere într-un joc creativ. Astfel, scrisul și povestea trecutului nostru nu mai sunt doar pe pagini îngălbenite, ci prind viață prin tehnologii de augmentare și realitate virtuală, transformând vizita la muzeu într-o călătorie interactivă și memorabilă.

Eugen Sava, dr. hab. Director General al Muzeului Național de Istorie a Moldovei: „Muzeul nu mai poate fi păstrat în formula anterioară ca un depozit vechi. Un muzeu trebuie să aibă un rol nu doar de acumulare a pieselor vechi care fac parte din istoria națională și internațională, dar are un scop educațional, un scop de formare a atitudinii civice corecte în rândurile generației tinere și în primul rând a copiilor. Cu mare emoții am urmărit cum stau copiii și ascultă ghidul, cum s-au implicat în istoria scrisului. Este o experiență nouă și sperăm că această experiență se va răspândi și în alte muzee din Republica Moldova.” 

În perioada 2023-2024, în cadrul programului Muzeele Viitorului, zece proiecte care integrează experiențe imersive, projection mapping, Realitate Virtuală, Realitate Augumentată și alte tehnologii inovatoare sunt dezvoltate și prezente în muzeele din țară, pentru ca vizitatorii să aibă parte de experiențe culturale interactive și complexe. Astfel, inițiativa își propune creșterea vizibilității instituțiilor culturale prin integrarea inovațiilor și modernizarea experiențelor vizitatorilor, făcând astfel istoria mai accesibilă și mai captivantă pentru publicul larg. 

Programul Muzeele Viitorului este implementat de Centrul Artcor, cu susținerea Ministerului Culturii, a Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie și a Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală. Mai multe informații despre Muzeele Viitorului, locațiile gazdă, proiecte imersive dar și procesele de creație, pot fi găsite pe https://muzee.artcor.md

Preluat de la: diez.md