femeie-care-curata-cartofi.jpg

Curățarea cartofilor poate consuma mult timp și resurse, mai ales atunci când ai cantități mari. Pentru a economisi timp și a face procesul mai eficient, iată câteva trucuri care te vor ajuta data viitoare.

Una dintre cele mai eficiente metode pentru a curăța rapid cartofii este utilizarea șocului termic. Pentru aceasta, vei avea nevoie de o oală mare, un bol, cuburi de gheață, apă și un clește. Iată care sunt pașii de urmat:

1. Pregătește apa fierbinte: Umple oala cu apă și pune-o la fiert. În timp ce apa se încălzește, spală cartofii pentru a îndepărta murdăria.
2. Fierbe cartofii: Odată ce apa începe să fiarbă, adaugă cartofii. Lasă-i în apa fierbinte câteva minute, în funcție de cât de cruzi sau fierți îi dorești.
3. Pregătește baia de gheață: Într-un bol mare, adaugă cuburi de gheață și apă rece.
4. Transferă cartofii în gheață: Scoate cartofii fierți din oală și pune-i imediat în baia de gheață pentru 3-5 minute. Coaja se va desprinde ușor după acest proces, permițându-ți să îi cureți rapid.

Un alt truc eficient implică crestarea cartofilor înainte de fierbere.

1. Crestează cartofii: Taie fiecare cartof în jurul mijlocului.
2. Fierbe-i: Fierbe cartofii până devin moi.
3. Răcește-i: Pune-i în apă cu gheață pentru câteva minute.
4. Decojește cartofii: Coaja se va desprinde foarte ușor datorită crestării și răcirii rapide, economisind astfel timp prețios.

Pentru cartofii noi, metoda de spălare cu apă rece poate fi suficientă.

1. Spală cartofii: Clătește bine cartofii sub apă rece, folosind o perie cu peri fini pentru a îndepărta murdăria și impuritățile de pe suprafața lor.
2. Folosește cartofii cu coajă: Cartofii noi pot fi folosiți cu tot cu coajă pentru diferite preparate, cum ar fi cartofii wedges sau alte garnituri. Coaja subțire a cartofilor noi este plină de nutrienți și adaugă textură preparatelor.

Sarea poate fi un aliat de nădejde în curățarea cartofilor noi.

1. Folosește sare grunjoasă: Presară sare de mină pe cartofi și freacă-i bine pentru a îndepărta murdăria și pentru a înmuia coaja.
2. Spală cartofii: Clătește cartofii sub apă rece pentru a îndepărta sarea și impuritățile.
3. Gătește cartofii: Gustul cartofilor va fi îmbunătățit datorită sării, iar coaja va fi mai ușor de îndepărtat, făcându-i perfecți pentru orice rețetă.

Există și alte metode pe care le poți încerca pentru a curăța cartofii eficient. De exemplu, poți folosi un decojitor electric de cartofi, care poate face curățarea rapidă și uniformă. Dacă nu ai unul, un simplu decojitor de legume poate face minuni, mai ales dacă ai o tehnică bună și ești obișnuit să-l folosești.

Indiferent de metoda aleasă, curățarea cartofilor poate deveni o sarcină mai ușoară și mai rapidă cu aceste trucuri. Fie că optezi pentru șocul termic, crestarea cartofilor, spălarea cu apă rece sau utilizarea sării, vei economisi timp și vei avea cartofi perfect curățați pentru preparatele tale preferate.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Cartofi pentru ciorbă, piure, prăjit sau de pus la cuptor. Cum îi alegi?

Preluat de la: csid.ro