IMG_5944-2-e1677166676393.jpeg
Cum înveți să trăiești emoțiile și să le accepți? Aceasta este întrebarea la care Rețeaua Tinerilor Educatori de la Egal la Egal (Y-PEER Moldova) își propune să afle răspunsul, utilizând un joc inovativ. Vorba este despre YouthPEER Game, destinat adolescenților și bazat pe subiecte de sănătate mintală și sănătate reproductivă.

La început de februarie, 20 de profesori, 29 de tineri din Moldova și 23 de tineri refugiați din Ucraina au jucat și au vorbit despre fericire, tristețe, dezgust, frică, surprindere și furie în cadrul unui atelier marca Y-PEER Moldova. Despre experiența jocului aflați în materialul ce urmează.

Timp de două zile, pe 10 și 11 februarie 2023, profesorii și tinerii au asimilat ce înseamnă un spațiu sigur de învățare și cum în acest spațiu se pot face activități adaptate nevoilor tinerilor. Una dintre aceste activități este jocul YouthPEER Game, gândit și produs de echipa Y-PEER Moldova. Conceptul se bazează pe mottoul: „Spune-mi și voi uita, / Arată-mi și voi memora, / Implică-mă și voi înțelege!”

Scopul principal al jocului este ca tinerii sa treacă prin cercul emoțiilor, să le accepte și să le împărtășească, să înțeleagă importanța consultării psihologului, să învețe despre schimbările din adolescență, precum și despre regulile de igienă personală, sănătate mintală și reproductivă. La finalul jocului de societate, tinerii discută despre problemele de sănătate ale semenilor din comunitate și propun soluții pentru rezolvarea acestora.

Altfel zis, tinerii sunt implicați în jocul constituit din patru etape:
# în prima etapă învață noțiuni;
# în a doua etapă răspund la întrebări;
# în a treia etapă fac diferența între mit și adevăr;
# în etapa finală discută despre situații-problemă.

Potrivit Galinei Manole, dezvoltatoarea jocului YouthPEER Game, acesta a fost creat cu scopul ca tinerii să învețe despre sănătatea mintală și cea reproductivă printr-o metodă interactivă și creativă.

„Prin joc tinerii pot recunoaște și înțelege emoțiile. Ei învăța despre schimbările prin care trec în adolescență și discută despre situații problemă, așa încât să fie pregătiți să ia decizii sănătoase pentru viața lor și să vadă sănătatea ca valoare”, a menționat ea.

Coordonatoarea proiectului, Nadejda Costin, menționează că „Tehnica de învățare prin joc, într-un format amical și degajat, într-un spațiu sigur contribuie la buna comunicare între tinerii localnici și tinerii refugiați din Ucraina, care sunt invitați să participe la activitățile echipelor locale Y-PEER pentru a se cunoaște, a discuta și a găsi interese comune care i-ar împrieteni pe termen lung”.

În ceea ce privește tinerii care au jucat YouthPEER Game, aceștia spun că jocul este o metodă interesantă de a descoperi emoțiile pe care le trăiesc și de a vorbi despre sănătatea reproductivă.

„A fost o experiență tare faină și chiar dacă deja știam unele lucruri despre sănătate reproductivă, prin prisma jocului YouthPEER Game, am reușit să aflu și alte chestii importante. Jocul este o metodă interesantă de a descoperi emoțiile și de a vorbi despre educație sexuală împreună cu tineri de aceeași vârstă”, spune Veronica, o tânără din Bilhorod-Dnistrovskâi.

Cele 20 de echipe implicate în proiect s-au întors în comunitățile lor luând cu ei două jocuri (unul în limba română și altul în limba rusă), fiind posibilă, astfel, împărtășirea cunoștințelor acumulate.

Scopul proiectului constă în instruirea, îndrumarea și implicarea a peste 1 000 de tineri din țară, inclusiv tineri refugiați, în activități de educare de la egal la egal, pentru a-și dezvolta capacitatea de a lua decizii responsabile cu privire la sănătatea și bunăstarea lor.


Menționăm că Misiunea Y-PEER Moldova este de a contribui la dezvoltarea tinerilor din Republica Moldova, prin intermediul activităților de informare, educare și comunicare, cu scopul de a dezvolta cunoștințe, atitudini și deprinderi utile de viață. Iar prin intermediul programelor neformale de educație, Y-PEER Moldova își propune să sporească gradul de conștientizare și implicare civică a tinerilor și-i încurajează să devină lideri activi în comunitățile lor.

Preluat de la: diez.md