uk3-e1677158450780.jpeg
O stradă din centrul Londrei a fost vopsită în albastru și galben (culorile drapelului ucrainean), în cadrul unui protest în fața ambasadei Rusiei. Potrivit informațiilor preliminare, protestul a fost organizat de grupul de activiști „Led By Donkeys”.

Potrivit unui portal de știri din Londra, imaginile distribuite pe rețelele sociale arată strada Bayswater Road, în apropiere de Hyde Park din regiunea Kensington, inundată în culorile albastru și galben.


Sursa: Twitter/Jo Rayner-Cook

Grupul de activiști care a organizat protestul a oferit mai multe detalii cu privire la scopul acestuia:
„Mâine este prima aniversare a invaziei imperialiste a lui Putin în Ucraina. Contrar a ceea ce susțin dictatorul rus și susținătorii săi, Ucraina este un stat independent și un popor cu toate drepturile la autodeterminare. Existența drapelului ucrainean masiv în fața ambasadei sale din Londra va avea rolul de a-i reaminti acest lucru”.


Sursa: Twitter/Jo Rayner-Cook

Activiștii au afirmat că au creat steagul prin împrăștierea a 170 de litri de vopsea galbenă pe carosabilul dinspre est și a unei cantități similare de vopsea albastră pe partea dinspre vest.

Mai mult, aceștia au evidențiat faptul că vopseaua era „comestibilă, de înaltă calitate, netoxică, fără solvenți, ecologică, cu uscare rapidă, concepută pentru a crea artă rutieră”.

Potrivit informațiilor, patru persoane, trei bărbați și o femeie, au fost arestate sub suspiciunea de distrugere penală și blocarea autostrăzii. Acestea au fost duse la o secție de poliție din vestul Londrei, unde se află în acest moment. Poliția a declarat că investighează cazul.


Sursa: Twitter/Jo Rayner-Cook

Participanții la trafic erau uimiți de ceea ce se întâmplă, iar un locuitor al Londrei a scris pe Twitter despre experiența sa din această dimineață, fiind citat de mylondon.news:
„Haha! A fost atât de amuzant să conduc spunând: «Toate cauciucurile alea sunt galbene. Asta e bizar…» și apoi să-mi dau seama că mă îndrept spre partea carosabilului vopsită în albastru…”


Sursa: Twitter/Jo Rayner-Cook

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md