274525944_324715899694466_1100192208342197842_n.jpeg
Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a vorbit cu reprezentanții presei occidentale. În timpul discuției, Zelenski a răspuns la mai multe întrebări menționând totodată că i-a cerut din nou lui Putin discuții directe.

Președintele Ucrainei a spus că el nu este doar garantul constituției, el este garantul oamenilor și dacă nu era președinte, de asemenea lupta pentru țara lui.

„Noi suntem aici, noi protejăm ceea ce ne aparține nouă și nu furăm ceea ce nu este al nostru”, spune Zelenski.

De asemenea, Zelenski îndeamnă Occidentul să „închidă cerul” ucrainean avioanelor rusești sau să-i trimită avioane, menționând următoarele: „Dacă nu aveți puterea de a închide cerul, atunci oferiți-ne avioane”.

„Dacă noi nu mai suntem, atunci, Doamne ferește, urmează Letonia, Lituania, Estonia, Moldova, Georgia, Polonia”, a mai spus Volodâmâr Zelenski.

Primele trei țări pe care le-a menționat Zelenski fac parte din NATO, ceea ce înseamnă că dacă Rusia ar invada una dintre ele, ar fi în război cu toți membrii alianței.

Volodâmâr Zelenski a mai subliniat că Ucraina nu atacă Rusia, nu a aderat la NATO și nu deține arme nucleare și nu înțelege care sunt alte garanții de care Putin are nevoie.

„Ce să dau? Ce vrei de la noi [Putin]? Pleacă de pe pământul nostru! Dacă nu vrei să pleci acum, stai cu mine la masa negocierilor, sunt liber. Doar nu la 30 de metri, așa cum s-a întâmplat cu Macron, Scholz sau alții. Eu doar sunt vecin! Nu trebuie să mă ții la 30 de metri. Nu mușc. Sunt un om normal. Stai cu mine, vorbește cu mine, de ce ți-e frică?

Nu amenințăm pe nimeni, nu suntem teroriști. Nu punem mâna pe bănci și nu luăm pământuri străine”, spune Volodâmâr Zelenski.

„Trebuie să vorbesc cu Putin […], pentru că acesta este singurul mod de a opri acest război”, mai menționează președintele Ucrainei.

Puteți urmări integral conferința de presă în videoclipul de mai jos.

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina. Deja de opt zile țările se află în război. Situația la minut o puteți urmări în regim livetext aici!

Preluat de la: diez.md