BeFunky-collage-2.jpg
Trupa Zdob și Zdub a reprezentat pentru prima oară Republica Moldova la Eurovision în anul 2005 și până nu demult a fost cea mai bună prestație din istoria țării noastre. Atunci, trupa a ocupat locul șase, apoi în 2011 – locul 11. Anul acesta zdubii au decis să cucerească încă o dată scena Eurovision, de această dată merg la Torino cu Frații Advahov. Cel mai probabil vor alege să se deplaseze cu trenul până în Italia.

Mai jos vă puteți reîmprospăta memoria privind prestațiile anterioare, iar cei mai tineri pot admira pentru prima oară piesele trupei Zdob și Zdub la Eurovision.

# Zdob și Zdub – „Bunica Bate Toba” (locul 6), anul 2005

# Zdob și Zdub – „So Lucky” (locul 12), anul 2011

Zdob și Zdub & Frații Advahov – „Trenulețul”, anul 2022

Dacă sunteți curioși ce concurenți au fost în acest an, aici puteți vedea lista celor 28 de piese care au fost prezentate în fața juriului pentru a putea să ne reprezinte țara la Eurovision 2022.

Concursul Muzical Eurovision este o competiție anuală desfășurată între multe dintre țările care sunt membre active ale Uniunii Europene de Radio-Televiziune. În acest an, va fi a 66-a ediție a concursului și se va desfășura la Torino, Italia, pe 10, 12 și 14 mai 2022, asta după ce Italia a câștigat ediția din 2021 cu piesa Zitti E Buoni interpretată de trupa rock Måneskin.

Republica Moldova a debutat prima dată la Eurovision în 2005 fiind reprezentată de trupa Zdob și Zdub și de „bunica” acestora cu melodia „Boonika bate doba”. Aceștia au reușit să se claseze pe locul 6 în finală cu 148 de puncte. Cel mai bun loc obținut de Republica Moldova în finală este locul 3 cu 374 de puncte în anul 2017, când SunStroke Project – cu piesa Hey, Mamma! – a pătruns în inimile europenilor.

Anul trecut, Moldova a fost prezentată de Natalia Gordienko cu piesa Sugar și s-a clasat pe locul 13

Preluat de la: diez.md