astron.jpg
Compania SpaceX a lui Elon Musk a lansat, sâmbătă, o misiune istorică în spațiu, denumită Demo-2: pentru prima oară, racheta Falcon 9 trimite o capsulă Crew Dragon cu echipaj uman până la Stația Spațială Internațională. După ce miercuri o primă încercare de lansare a fost amânată din cauza vremii, sâmbătă, a doua încercare de lansare a fost reușită.

ACTUALIZARE 22.35. Capsula Crew Dragon cu cei doi astronauți la bord, Bob Behnken și Doug Hurley, a fost plasată pe orbită. Andocarea la Stația Spațială Internațională a capsulei este prevăzută pentru duminică, în jurul orei 17.30, scrie Digi 24.

Treptele reutilizabile ale rachetei Falcon 9 se întorc pe Pământ.

ACTUALIZARE 22.25. Au trecut primele minute de la lansare, s-a desprins prima treaptă a rachetei, care se va întoarce pe Pământ.

ACTUALIZARE 22.22. S-au aprins motoarele rachetei care se desprinde de sol pentru o misiune istorică.

Racheta Falcon 9 are peste 80 de zboruri-test la activ.

ACTUALIZARE 22.21. Începe numărătoarea inversă.

ACTUALIZARE 22.10. La Cape Canaveral a ajuns și președintele Donald Trump. Au mai rămas câteva minute până la lansare. Astronauții au avut ultima comunicație cu misiunea de control înainte de decolare.

ACTUALIZARE 22.00. A început încărcarea combustibilului în rachetă.

ACTUALIZARE 21.40. Vremea pare să țină cu astronauții misiunii SpaceX. Echipele au verificat sistemele înainte de încărcarea combustibilului în rachetă, iar specialiștii sunt optimiști că vremea va rămâne favorabilă până la momentul lansării. Riscul unei schimbări bruște a condițiilor meteo este de 30 la sută. Lansarea rachetei este prevăzută pentru ora 22.22.

Urmăriți videoul live cu momentul lansării.

Preluat de la: diez.md