keyless.jpg
Experții de la „What Car?” prezintă rezultatele unui experiment care a avut menirea să demonstreze atât clienţilor, cât şi producătorilor ce neajunsuri au sistemele keyless (acces fără cheie) actuale de blocare şi oferire a accesului în maşini. La teste au participat 7 modele care sunt populare pe piaţa statului insular.

Experimentul a cuprins șapte modele: sportiva Audi TT RS și hatchback-ul Mercedes-Benz A-ClassLand Rover Discovery și Discovery Sport, precum și Ford FiestaBMW X3 și DS 3 Crossback. Toate aceste modele sunt echipate cu un sistem keyless, care le poate permite hoţilor să intercepteze semnalul și să obțină acces în mașină, scrie autoblog.md.

Cunoscând acest neajuns, mai mulţi producători de automobile au început deja să folosească tehnologia senzorului de mișcare. Aceasta este în măsură să determine dacă cheia a fost mişcată sau nu pentru o anumită perioadă de timp și în caz contrar să dezactiveze emisia de semnal.

Experții „What Car?” au demonstrat că, în cazul în care brelocul este activ, spargerea maşinii va dura nu mai mult decât timpul dintr-un film celebru, chiar dacă pe atunci nu era popular un astfel de sistem. De exemplu, a durat doar cinci secunde pentru a debloca modelele Audi TT RS și DS 3 Crossback. Pentru manipulările asupra lui BMW X3 s-au irosit 40 de secunde, timp similar cu cel necesar pentru ca hoţul să se aşeze în spatele volanului unui Fiesta.

De cealaltă parte, într-un timp record de 20 de secunde se poate intra într-un Discovery, însă hacker-ul nu a reuşit să se ascundă de la faţa locului presupusei spargeri. Însă iată Discovery Sport este mai slab apărat – doar 10 secunde a luat deblocarea şi alte 20 pentru a fugi de la faţa locului.

În cele din urmă a durat doar 30 de secunde pentru a intercepta semnalul cheii Mercedes-Benz A-Class.

Actualmente, pe piaţă există accesorii speciale de contracarare a acestui fenomen, proiectate pentru a proteja automobilele de furt de la distanţă. Printre acestea se poate găsi şi o husă speciale pentru cheia-breloc, prin care nu se pot transmite la mare distanţă semnale radio.

Preluat de la: diez.md