Navalnîi.jpg
Politicianul rus și opozantul lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi a anunțat că Fundația pentru lupta împotriva corupției, pe care a fondat-o, urmează să fie lichidată. Aceasta se întâmplă din cauza că organizația se confruntă cu probleme financiare grave.

Alexei Navalnîî a spus că Putin a dat comanda ca „ФБК” să fie lichidat. Politicianul rus spune că atât el, cât și fundația pe care o conduce din anul 2011 se confruntă cu dificultăți economice nemaipomenite. El, Liubovi Soboli (jurista fundației) și însăși fundația au datorii de 80 de milioane de ruble.

Potrivit lui Navalnîi, Putin s-a săturat de acțiunile fundației și a început o campanie de atacuri la adresa lucrătorilor și a fundației pe întregul teritoriu al Federației Ruse. „Noi am înaintat candidații noștri la alegerile locale din Moscova, am lansat platforma smarvote (n.r. votare deșteaptă), am realizat o serie de investigații despre toți candidații pro-Putin care candidau la Moscova și le-am diminuat raitingul. În răspuns Kremlinul nu a înregistrat candidații noștri la alegeri. Noi am scos oamenii la protest, Kremlinul i-a arestat pe toți candidații independenți, inclusiv pe mine. Noi am învins. Datorită smartvote și acțiunilor noastre, am redus numărul candidaților partidului Rusia Unită (n.r. Единая Россия) în condițiile în care s-au făcut falsificări în masă. Putin s-a speriat și a dat comanda cu orice preț să fim lichidați. Toate conturile noastre au fost blocate. Am fost chemați în judecată de poliție, Garda Națională a Federației Ruse, procuratura și altele. Cireașa de pe tort sunt acțiunile lui Evghenii Prigojin, responsabilul pentru alimentația în grădinițe și școli pe lângă ministerul apărării. Noi am demonstrat că anume sub conducerea lui sute de copii au fost otrăviți din cauza alimentelor expirate. El în răspuns ne-a dat în judecată și instanța a acceptat solicitarea lui de a-i oferi compensație în valoare de 80 de milioane de ruble. Noi așa bani nu avem,  de aceea am decis să închidem fundația și să deschidem alta nouă”, a explicat Navalnîi.

Pe parcursul acestor nouă ani ФБК a realizat o serie de investigații răsunătoare despre oamenii Kremlinului, dar și despre oameni mai puțin vizibili în spațiul public, dar cu o autoritate imensă.

Toți ținem minte despre investigația Он вам не Димон în care se arată viața de lux a ex-premierului Dmitri Medvedev.

Tot organizația lui Navalnîi a descoperit averea ascunsă a doctorei Elena Malîșeva.

Preluat de la: diez.md