greta-thunberg.jpg
Greta Thunberg, activista suedeză de mediu, a primit luni Premiul Gulbenkian pentru Umanitate, o nouă distincţie portugheză dotată cu suma de 1 milion de euro, prin care sunt răsplătite persoanele sau organizaţiile care s-au remarcat prin acţiunile de combatere a schimbărilor climatice.

Numele Gretei Thunberg a fost anunţat la sediul Fundaţiei Gulbenkian de la Lisabona de către preşedinta instituţiei, Isabel Mota, care menţionează într-un comunicat că această distincţie evidenţiază angajamentul acestei fundaţii faţă de „urgenţa acţiunii climatice”, transmite AGERPRES.

Activista suedeză în vârstă de 17 ani s-a impus printre cei 136 de candidaţi din 46 de ţări şi a fost aleasă printr-un larg consens, după cum spune preşedinte juriului, fostul preşedinte portughez Jorge Sampaio.

„Modul în care Greta Thunberg a reuşit să mobilizeze generaţiile cele mai tinere pentru cauza climatică şi lupta ei tenace pentru a schimba un status quo care se obstinează să persiste fac din ea una dintre figurile cele mai memorabile din prezent”, spune Sampaio.

Greta a transmis la rândul ei că milionul de euro care însoţeşte acest premiu „va fi folosit de Fundaţia Thunberg pentru proiecte de combatere a crizei climatice şi ecologice”.

Primii 100 000 de euro vor fi donaţi pentru SOS Amazonia Campaign, iniţiativă ce aparţine mişcării Fridays for Future din Brazilia, care combate coronavirusul în Amazonia, o sumă identică urmând să fie alocată iniţiativei Stop Ecocide Foundation, care urmăreşte să transforme „ecocidul” (genocidul ecologic) într-o crimă recunoscută internaţional.

Preluat de la: diez.md