cometa-1.jpg
La începutul anului 2023, Pământul va fi vizitat de o cometă nou descoperită. Cometa ar putea fi suficient de strălucitoare pentru a fi observată cu ochiul liber când va trece pe lângă Soare și Pământ la sfârșitul lunii ianuarie 2023.

Cometa, denumită C/2022 E3 (ZTF), trece în prezent prin sistemul nostru solar interior. Ea se va apropia cel mai mult de Soare, sau periheliu, pe 12 ianuarie, iar apoi va trece pe lângă Pământ, făcând cea mai apropiată trecere de planeta noastră între 1 și 2 februarie, transmite space.com.

În cazul în care cometa continuă să lumineze așa cum luminează în prezent, ar putea fi vizibilă cu ochiul liber pe cerul întunecat. Acest lucru este dificil de prezis pentru comete, dar chiar dacă aceasta se va întuneca, ea va fi vizibilă cu binoclul sau cu un telescop timp de câteva zile în timpul apropierii sale.

Potrivit NASA, observatorii din emisfera nordică vor putea vedea cometa pe cerul de dimineață, în cursul lunii ianuarie. Totodată, observatorii din emisfera sudică vor putea vedea cometa la începutul lunii februarie 2023.

Potrivit site-ului Starlust, cometa se va afla în constelația Camelopardalis în timpul apropierii sale.


Sursă: starlust.org

Cometa apare o dată la 50 000 de ani


Sursă: NASA/JPL-Caltech

Potrivit NASA, cometa are o periodicitate de aproximativ 50 000 de ani. Acest lucru înseamnă că, înainte de a se apropia la aproximativ 160 de milioane de kilometri de Soare pe 12 ianuarie și la 42 de milioane de kilometri de Pământ pe 2 februarie, ultima dată când s-a apropiat atât de mult a fost în timpul Paleoliticului superior de pe Pământ.

Asta înseamnă că ultimii oameni care ar fi putut observa această cometă au fost homo sapiens primitivi, care au trăit în timpul ultimei perioade glaciare sau „era glaciară”.

Preluat de la: diez.md