diez-share-facebook.png
Vreți să faceți un cadou pentru persoanele dragi? Este important ca investiția realizată să fie sigură! Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței vine cu 10 sfaturi utile pentru consumatorii, care intenționează să procure obiecte din metale prețioase, dar nu știu cum să le aleagă pe cele veritabile sau care-și merită prețul.

Pentru a rămâne mulțumiți de alegerea făcută, respectați următoarele recomandări:

#1 Verificaţi şi comparaţi produsele şi preţurile oferite pe piaţă la diferiţi agenţi economici;

#2 Cereţi detalii referitor la produsul cumpărat. Agenția precizează că pentru articolele din metale preţioase, fabricate şi/sau introduse în ţară pentru comercializare, se stabilesc următoarele titluri:

-pentru aur: 375; 500; 585; 750; 900; 958;

-pentru argint: 800; 830; 875; 925; 960;

-pentru platina: 900; 950;

-pentru paladiu: 500; 850.

#3 Cereţi informaţii înainte de cumpărarea unei bijuterii, despre caracteristicile exacte ale pietrei conținute în aceasta.

#4 Asiguraţi-vă că bijuteria sau piatra achiziționată are un certificat în care să fie descrise caracteristicile la vânzare ale pietrei. Pietrele preţioase pot fi considerate: diamantele naturale, smaraldele, rubinele, safirele, alexandritele şi perlele naturale (cu excepţia celor de rîu şi de lac), în formă naturală şi prelucrată, precum şi formaţiile unicale de chihlimbar.

Atenție! Articolele din metale preţioase şi pietre preţioase scoase la vânzare trebuie să aibă etichete plumbuite cu indicarea denumirii lor, producătorului, articolului, titlului, greutăţii şi preţului pentru 1 gram, tipul garniturilor, caracteristica lor, greutăţii şi preţului cu amănuntul al articolului.

#5 Verificaţi produsul pe care doriţi să-l achiziţionaţi, dacă este marcat (marcarea fiind obligatorie), deoarece toate persoanele juridice şi fizice, care în activitatea lor utilizează metale şi pietre preţioase, sunt obligate să aibă semnul său de marcare (semn special care indică producătorul pe bijuterii şi pe alte articole finite din metale preţioase, înregistrat într-un registru special) înscris în Registrul de stat al semnelor nominale aplicate pe articolele şi obiectele fabricate din metale şi pietre preţioase, deţinut de Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării;

#6 Informaţi-vă suplimentar despre termenul de garanţie oferit produsului, precum şi adresa unde vă veţi putea adresa în cazul unor eventuale probleme de reparaţie sau deservire;

#7 În cazul în care aţi achiziţionat un produs din metale preţioase sau pietre preţioase, iar agentul economic nu vă acordă nici un termen de garanţie, legislaţia Republicii Moldova prevede termenul minim de garanţie 24 luni pentru articolele din metale preţioase, pietre scumpe şi semipreţioase.

#8 Cumpărătura trebuie însoţită de bon de casă sau factură fiscală, conform legii. Aveți grijă să verificaţi restul dvs. înainte de a părăsi magazinul!

REȚINEȚI: Conform Legii Nr.105 din 13.03.2003, articolele de bijuterie (articole din metale preţioase, pietre scumpe, din metale preţioase şi montate cu pietre semipreţioase şi sintetice, pietre preţioase şi şlefuite) de calitate corespunzătoare, nu pot fi înlocuite cu un produs similar.

Preluat de la: diez.md