diez-share-facebook.png
Cel puţin 25 de persoane au murit, iar alte sute au fost rănite, duminică, după erupţia vulcanul Fuego din Guatemala, cea mai violentă din ultimii 40 de ani, anunţă oficialii locali, care au confirmat că printre victime sunt mai mulţi copii.

Vulcanul, situat la aproximativ 40 Km sud-vest de capitala Ciudad de Guatemala, a revărsat o cantitate uriaşă de lavă, aruncând în aer cenuşă şi bolovani de mari dimensiuni. Potrivit experţilor, această erupţie este cea mai mare din 1974, relatează BBC, citat de mediafax.ro.

Agenţia Naţională pentru Managementul Dezastrelor (Conred) a anunţat că un râu de lavă a lovit satul El Rodeo şi a distrus totul în cale, în case fiind surprinşi oameni care au ars de vii.

În oraşul Guatemala, aeroportul La Aurora a fost închis din cauza cenuşii.

Preşedintele Jimmy Morales a decretat stare de urgenţă la nivel naţional, cele mai afectate regiuni fiind Chimaltenango, Escuintla şi Sacatepequez.

„Ar putea fi devastate cel puţin trei regiuni”, a anunţat Jimmy Morales.

Şeful Conred, Sergio Cabanas, a declarat, pentru posturile de radio locale, că un râu de lavă şi-a schimbat cursul spre El Rodeo.

Armata din Guatemala este implicată în operaţiunile de salvare, pentru crearea de adăposturi temporare şi curăţarea cenuşii vulcanice de la pista aeroportului La Aurora.

Potrivit martorilor supravieţuitori, mulţi oameni au murit după ce au fost surprinşi de râul de lavă pe câmp, iar numărul victimelor ar putea fi mult mai mare.

Guvernul din Guatemala a sfătuit populaţia să poarte măşti, pentru a se proteja de cenuşa vulcanică.

Preluat de la: diez.md