1674276249-8078.jpg

Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a distribuit vineri, 23 iunie, un material video prin intermediul căruia face un apel la o rebeliune împotriva armatei Rusiei. Evgheni Prigojin a acuzat armata rusă că a lansat o lovitură mortală cu rachete asupra trupelor Wagner, informează BBC.

UPDATE: Moscova a suspendat toate activitățile în aer liber până pe 1 iulie, scrie RIA Novosti. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat că luni, 27 iunie, va fi zi liberă și le-a cerut oamenilor să-și restricționeze circulația prin oraș, deoarece capitala se pregătește pentru eventualele repercusiuni ale rebeliunii Wagner.

UPDATE: Circulația în regiunea urbei Kaluga, care se învecinează cu zona federală a orașului Moscova, este restricționată. Anunțul a fost făcut de către guvernatorul regiunii, Vladislav Șapșa, într-un mesaj transmis pe Telegram.

UPDATE: Letonia închide granița pentru cetățenii ruși, relatează BBC. Ministrul de externe al Letoniei a spus că intrarea în țară pentru oricine care pleacă „din cauza evenimentelor actuale” nu va fi luată în considerare.

UPDATE: Vladimir Putin a semnat o lege care prevede detenția cetățenilor pentru 30 de zile în cazul în care aceștia încalcă legea marțială, informează agenția de presă Tass.

UPDATE: Potrivit unian.net, avionul privat al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, ar fi părăsit Moscova și se îndreaptă către orașul Sankt Petersburg. Cine se află la bord și încotro se îndreaptă avionul nu se știe exact.

Pe lângă avionul lui Vladimir Putin, avionul prim-ministrului Rusiei, Mihail Mișustin, și alte câteva avioane de afaceri s-au îndreptat spre Sankt Petersburg.


Sursă: Telegram/UNIAN

UPDATE: O coloană a unităților cecene dotată cu echipament militar se îndreaptă către orașul Rostov-pe-Don. Potrivit unui video distribuit pe Telegram de către site-ul Meduza, coloana se întinde pe mai mulți kilometri. Ramzan Kadîrov, șeful Republicii Cecene, a afirmat că „soldații Ministerului Apărării și ai Serviciului Federal de Gardă al Republicii Cecene au plecat deja în zonele de tensiune”.

UPDATE: În orașul Voronej din Rusia a izbucnit un incendiu într-un depozit de petrol. Orașul este unul din cele două în care se crede că luptătorii Wagner au capturat locurile militare cheie, transmite BBC. Guvernatorul regional, Alexander Gusev, a declarat că 100 de pompieri lucrează pentru lichidarea incendiului.

UPDATE: În urma discursului ținut de către Vladimir Putin în care declară că provocarea forței mercenare Wagner este „o înaltă trădare” și „o înjunghiere în spate”, Evgheni Prigojin a declarat că președintele Federației Ruse s-a „înșelat profund” și a refuzat să depună armele, se arată într-un mesaj transmis pe Telegram de site-ul Meduza.

Cu un mesaj despre situația internă a Rusiei a venit și președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski. „Rusia își maschează de mult timp slăbiciunea și prostia cu ajutorul propagandei. Iar acum există atât de mult haos încât nicio cantitate de minciuni nu-l poate ascunde. Cu cât Rusia își va menține mai mult timp trupele și mercenarii pe teritoriul nostru, cu atât mai mult haos, durere și probleme își va crea singură. Ucraina este capabilă să protejeze Europa de răspândirea răului și a haosului rusesc”, se arată în mesajul transmis de liderul ucrainean pe Telegram.

Știrea inițială: Potrivit informațiilor, liderul grupării Wagner este investigat pentru incitare la revoltă. Acesta nu a prezentat nicio dovadă în acest sens și a spus că are 25 000 de soldați gata să lupte împotriva conducerii militare rusești. Agenția de presă Tass a declarat că a fost deschis un dosar penal împotriva lui Evgheni Prigojin.

Liderul grupării Wagner spune că forțele sale au mărșăluit din Ucraina în Rusia și au controlat locuri cheie din orașul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei.

Ministerul Apărării din Rusia a dezmințit afirmațiile privind atacurile aeriene asupra unităților grupării Wagner. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Vladimir Putin a fost informat despre situația în privința lui Prigojin, adăugând că sunt luate toate măsurile necesare.

Instalațiile critice ale Moscovei au fost puse sub protecție consolidată, iar măsurile de securitate din capitală au fost amplificate. Traficul auto a fost blocat, trecând de pe Rostov-pe-Don spre orașul Aksay. Toate mașinile care se deplasează de la Rostov-pe-Don către Aksay sunt redirecționate înapoi în oraș, iar punctele de control ale poliției au fost consolidate.

Rebeliunea din Rusia, organizată de liderul companiei militare private Wagner, a declanșat instaurarea operațiunii antiteroriste pe o parte din teritoriul Rusiei, informează RIA Novosti într-un mesaj pe Telegram.

Mai jos puteți urmări discursul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, despre evenimentele petrecute până la această oră.

Putin spune că viitorul Rusiei este în joc, descriind acțiunile drept o „înjunghiere în spate”. „În calitate de șef al Federației Ruse, voi face totul pentru a apăra țara. Cel care a organizat rebeliunea militară și a ridicat armele a trădat Rusia și va răspunde pentru asta”, a declarat în discursul său Vladimir Putin.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md