128862964_smallerprigozhin.jpg

Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a distribuit vineri, 23 iunie, un material video prin intermediul căruia face un apel la o rebeliune împotriva armatei Rusiei. Evgheni Prigojin a acuzat armata rusă că a lansat o lovitură mortală cu rachete asupra trupelor Wagner, informează BBC.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a purtat discuții cu șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, în urma cărora liderul grupării a fost de acord să-și retragă trupele, scrie BBC.

Evgheni Prigojin a anunțat retragerea grupării Wagner și reîntoarcerea pe pozițiile inițiale de luptă.

„Am mărșăluit în 24 de ore până la 200 de kilometri de Moscova. În tot acest timp, nu am vărsat nicio picătură de sânge al luptătorilor noștri. Acum este momentul în care sângele poate fi vărsat, așa că, realizând responsabilitatea că va fi vărsat sânge rusesc de o parte și de alta, retragem coloanele noastre și ne întoarcem în taberele de campanie, așa cum am planificat”, a declarat liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, într-un mesaj pe Telegram.

În acest material puteți urmări cronologia evenimentelor referitoare la rebeliunea lansată de gruparea Wagner împotriva Federației Ruse, care s-a desfășurat astăzi, 24 iunie.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md