prigojin-peskov.jpg

Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a început ieri, 24 iunie, o rebeliune împotriva conducerii ministerului apărării rus printr-un „marș” către Moscova împreună 25 000 de soldați. Prigojin a acuzat armata rusă că a lansat o lovitură cu rachete asupra trupelor Wagner. Totuși, în seara aceleiași zile, liderul grupului Wagner a anunțat retragerea trupelor și reîntoarcerea pe pozițiile inițiale de luptă. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anunțat că dosarul penal împotriva lui Prigojin va fi închis.

„Dosarul penal împotriva lui Prigojin va fi clasat, iar el însuși va pleca în Belarus. Dacă vă întrebați care este mai exact garanția că Prigojin va putea pleca – este cuvântul președintelui rus”, acest lucru a fost anunțat de secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Ieri, 24 iulie, Lukașenko a purtat discuții cu Prigojin, în urma cărora liderul grupării Wagner a fost de acord să-și retragă trupele. Evgheni Prigojin a anunțat retragerea grupării Wagner și reîntoarcerea pe pozițiile inițiale de luptă.

„Am mărșăluit în 24 de ore până la 200 de kilometri de Moscova. În tot acest timp, nu am vărsat nicio picătură de sânge al luptătorilor noștri. Acum este momentul în care sângele poate fi vărsat, așa că, realizând responsabilitatea că va fi vărsat sânge rusesc de o parte și de alta, retragem coloanele noastre și ne întoarcem în taberele de campanie, așa cum am planificat”, a declarat liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, într-un mesaj pe Telegram.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat că nu știe unde se află Prigojin în acest moment.

Ieri, 24 iunie, Putin a calificat rebeliunea lui Evgheni Prigojin drept „trădare”, iar un dosar penal a fost deschis împotriva sa.

În acest material puteți urmări cronologia evenimentelor referitoare la rebeliunea lansată de gruparea Wagner împotriva Federației Ruse, care s-a desfășurat astăzi, 24 iunie.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md