polonia.jpg
Polonia a fost lovită de două rachete în această după amiază. În urma atacului, două persoane au decedat. Rachetele au căzut într-un sat din apropierea Ucrainei.

UPDATE: Ministerul rus al Apărării neagă că rachetele căzute pe teritoriul Poloniei aparțin Forțelor Armate ale Federației Ruse, transmite agenția rusească de presă TASS.

„Declarațiile presei și oficialilor polonezi despre presupusa cădere a rachetelor rusești în zona localității Przewoduv reprezintă o provocare deliberată pentru a escalada situația. Nu au fost făcute lovituri în apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia prin mijloace rusești de distrugere”, declară Ministerul Apărării din Rusia.

Știrea inițială

Rachetele au căzut în satul Przewodów care se află aproape de granița cu Ucraina, transmite presa poloneză.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a convocat de urgență Comitetul Consiliului de Miniștri pentru Securitate Națională și Afaceri de Apărare, a informat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller. Cu toate acestea, el nu a dezvăluit motivul convocării unei întâlniri urgente. „Vă rugăm să nu publicați informații neconfirmate, vom vorbi despre asta după întâlnire”, a spus Müller într-o scurtă declarație adresată presei.

Un înalt oficial al serviciilor de informații americane a declarat că rachetele căzute sunt din Rusia. Informația însă nu a fost confirmată de autoritățile poloneze, transmite AP.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat în cadrul unui briefing că nu au la momentul de față nicio informație care să confirme că rachetele căzute pe teritoriul Poloniei sunt rusești.

Cu o reacție la cele întâmplate a venit Ministrul Apărării din Letonia: „Condoleanțe fraților noștri de arme polonezi. Regimul criminal rusesc a lansat rachete care nu vizează doar civilii ucraineni, ci au aterizat și pe teritoriul NATO din Polonia. Letonia este pe deplin alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă”, a scris Artis Pabriks, Ministrul Apărării al Letoniei.

E de menționat că Polonia este membră NATO.

Amintim că astăzi, 15 noiembrie, Rusia a lansat 100 de rachete în Ucraina, acesta fiind cel mai mare bombardament de la începutul războiului. Din cauza atacurilor, o parte a Moldovei s-a confruntat cu lipsă de energie electrică timp de o oră.

Preluat de la: diez.md