zelenski.jpg
Volodâmâr Zelenski a participat la Summit prin intermediul unui comunicat video. Președintele Ucrainei a prezentat zece soluții necesare pentru instaurarea păcii.

Subiectul principal a Summitului G20 a fost invazia rusă în Ucraina și consecințele ei asupra economiei mondiale. În cadrul Summitului, Volodâmâr Zelenski a ținut un discurs de aproximativ 19 minute în care a vorbit despre independența Ucrainei, eliberarea regiunii Herson și acțiunile ce trebuie întreprinse pentru încetarea războiului.

„Ucrainei nu trebuie să i se propună a face compromisuri pe conștiința, suveranitatea, teritoriul și independența sa. Respectăm regulile și suntem oameni de cuvânt. Ucraina a fost întotdeauna un lider în eforturile de menținere a păcii, iar lumea a fost martoră la aceasta. Dacă Rusia spune că vrea să pună capăt acestui război, să o dovedească prin acțiuni.

Nu vom permite Rusiei să aștepte, să-și construiască forțele și apoi să înceapă o nouă serie de teroare și destabilizare globală. Nu va exista niciun Minsk-3, pe care Rusia l-ar încălca imediat după semnare.

Există o formulă ucraineană de pace. Pace pentru Ucraina, Europa şi lume. Și există un set de soluții care pot fi implementate pentru a garanta cu adevărat pacea”, a menționat Vlodâmâr Zelenski.

Lista de soluții cuprinde următoarele puncte:
1. siguranță nucleară;
2. securitatea alimentară;
3. securitate energetică;
4. eliberarea tuturor prizonierilor şi persoanelor deportate;
5. implementarea Cartei ONU și restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei şi a ordinii mondiale;
6. retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităţilor.
7. restaurarea justiției.
8. combaterea ecocidului.
9. prevenirea escaladării.
10. confirmarea sfârşitului războiului.

Amintim că Vladimir Putin a refuzat să participe în cadrul Summitului G20, acesta fiind înlocuit de Serghei Lavrov, Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse.

Politico.eu a menționat că liderii occidentali au refuzat sesiune foto G20 cu reprezentantul rus.

Autor: Maxim Pistrui

Preluat de la: diez.md