lacar.jpg

Un lăcar de stuf care a fost inelat pe teritoriul Republicii Moldova în anul 2021 ar putea trece din nou prin țara noastră. Informația a fost distribuită de Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN).

Potrivit informațiilor, în data de 28 septembrie 2021, un lăcar de stuf (Acrocephalus scirpaceus) a trecut prin țara noastră în timpul migrației sale de toamnă. Pasărea s-a oprit pentru un scurt popas în preajma satului Etulia din U.T.A. Găgăuzia, iar acolo a fost inelată de către o echipă de ornitologi unguri aflată într-o expediție.

„Inelul metalic avea inscripționat un cod alfa-numeric, pe baza căruia pasărea poate fi reperată și identificată pe măsură ce-și continuă migrația în alte țări”, scrie SPPN pe Facebook.

Astfel, ieri, 27 aprilie 2023, acest lăcar a fost observat în Israel, în rezervația Ein Nimfit de lângă localitatea Karay Naaman. Pasărea era într-o stare sănătoasă și a fost eliberată de către ornitologii israelieni după o scurtă verificare a stării sale.

Lăcarul își va continua zborul către nord și probabil va trece iarăși prin țara noastră în drumul său spre ariile de cuibărit.

În imaginea de mai jos puteți vedea care este distanța în linie dreaptă dintre locul inelării (Moldova) și locul recapturării (Israel).


Sursă: Facebook/SPPN

Preluat de la: diez.md