Turcia a aprobat cererea Finlandei de a adera la NATO. Parlamentul turc a votat în unanimitate în favoarea aderării Finlandei la alianța militară, joi, 30 martie, Helsinki depășind și ultimul obstacol din procesul său de aderare, transmite CNN.

Turcia a fost ultimul membru NATO care a aprobat aderarea Finlandei, Ungaria aprobând cererea Finlandei în această luni, 27 martie.

Într-o declarație de după vot, președintele finlandez Sauli Niinisto a declarat că țara sa este „acum gata să se alăture NATO”.

Finlanda și Suedia au evitat timp de decenii alinierea la NATO pentru a evita o posibilă reacție negativă din partea Moscovei. Acest lucru s-a schimbat când președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina, cele două țări scandinave fiind forțate să-și reevalueze statutul neutru.

O majoritate covârșitoare a membrilor NATO au salutat cererile lor, aprobându-le în câteva săptămâni după apariția acestora. Dar două țări, Turcia și Ungaria, au blocat procesul.

NATO are o politică a ușilor deschise, ceea ce înseamnă că orice țară poate fi invitată să se alăture dacă își exprimă un interes, atâta timp cât este capabilă și dispusă să susțină principiile tratatului de înființare al blocului. Cu toate acestea, conform regulilor de aderare, orice stat membru se poate opune aderării unei noi țări în cadrul alianței.

Erdogan a acuzat Finlanda și Suedia că găzduiesc „organizații teroriste” kurde, în timp ce premierul ungar Viktor Orban a susținut că răspândesc „minciuni de-a dreptul” cu privire la situația statului de drept al țării sale.

Ulterior, Turcia și Ungaria și-au atenuat poziția față de aderarea Finlandei, deschizând ușa aderării acesteia la începutul acestei luni. Cu toate acestea, ei rămân împotriva aderării Suediei, cel puțin pentru moment.

Erdogan a declarat anterior că Turcia nu va aproba aderarea Suediei la NATO dacă țara nu va extrăda „terorişti” la cererea Turciei. Suedia a precizat clar că acest lucru nu se va întâmpla și, deocamdată, procesul este blocat.

Turcia este un puternic membru NATO, cu a doua cea mai mare armata a blocului după Statele Unite. Locația sa pe flancul de sud-est al alianței îl face un membru important din punct de vedere strategic. Ea acționează ca un tampon între Occident și un grup de națiuni din Orientul Mijlociu cu o istorie de instabilitate politică și unde statele occidentale au interese majore.

Cu toate acestea, țara a devenit un membru puțin supărător sub conducerea lui Erdogan. Acesta nu a fost de acord cu aliații NATO pe o serie de probleme, inclusiv Siria și Libia, și s-a opus numirii lui Anders Fogh Rasmussen din Danemarca în fruntea NATO, până atunci președintele american Barack Obama a promis că unul dintre adjuncții lui Rasmussen va fi turc.

Preluat de la: diez.md