diez-echipa-profesii-job-munca-jurnalism-media-profesie-main.jpg

Nu ai încă majoratul, dar îți dorești să-ți faci niște bani de buzunar? Mulți tineri au ambiția să-și găsească un job încă din adolescență. Cel mai frecvent, tinerii se angajează în perioada vacanțelor și uneori în timpul liber după orele de la școală, dar așa încât să echilibreze cele două activități între ele. Primele experiențe de muncă sunt foarte importante, prin urmare, îți spunem care sunt etapele prin care urmează să treci dacă dorești să ai o experiență frumoasă în legătură cu primele angajări.

În Moldova, îți dobândești capacitatea oficială de muncă de la vârsta de 16 ani. Totuși, ai posibilitatea să închei un contract individual de muncă cu o companie sau instituție și la vârsta de 15 ani, dar totul cu acordul părinților sau al unui tutore.

Trebuie să mai cunoști că angajatorul îți va stabili norme de muncă reduse, în conformitate cu orarul de la gimnaziu, liceu, școală medie de cultură generală, școală profesională polivalentă sau școală de meserie.

Atenție! Nu poți fi angajat(ă) în cazul în care condițiile de muncă sunt grele, vătămătoare, periculoase, se efectuează lucrări subterane, există posibilitatea unor prejudicii de sănătate sau integrității tale morale (jocuri de noroc, lucru în localurile de noapte etc).

Conform Centrului Național de Prevenire a Violenței asupra Copiilor, cele mai potrivite opțiuni de lucru pentru adolescenți ar fi:
# promotor (distribuitor de pliante, promotor de degustare);
# poștaș;
# operator la telefon sau call center;
# chelner (într-o cafenea unde nu se vinde alcool);
# animator;
# autor de texte (copywriter, jurnalist);
# muncitor agricol (recoltare);
# merchandiser (organizator de produse pe rafturile magazinelor);
# curier;
# consultant în magazin.

Potrivit site-ului rabota.md, în 2020 pe Piața Muncii din Republica Moldova nu existau posturi vacante oficiale pentru minori, deoarece de multe ori angajatorii nu doresc să angajeze un muncitor sezonier. Prin urmare, cel mai probabil vei fi nevoit(ă) să-ți cauți de muncă de sine stătător.

Când vei semna contractul de muncă, trebuie să cunoști că angajatorul, conform legislației, va realiza următoarele.

# Îți va cere un pachet complet de documente. Aici ne referim la contractul individual de muncă (CIM), iar în cazul celor cu vârsta de 15 ani și acordul părinților.

# Îți va face o înregistrare oficială. Angajatorul o să te introducă în baza de date a Fondului Național de Asigurări Sociale ca să-ți creeze o carte de muncă.

# Veți discuta orarul de muncă. Ziua de lucru a unui adolescent de 15 ani poate dura doar până la cinci ore.

# Veți negocia salariul. Recompensa financiară a adolescentului nu poate fi mai mică decât salariul din regiune.

# Vei avea parte de o instruire în securitatea la locul de muncă.

# Vei avea parte de o introducere la locul de muncă și prezentare în fața colegilor.

Pe lângă necesitatea de a obține permisiunea scrisă a unuia dintre părinți și acordul autorităților de tutelă pentru adolescenții cu vârsta sub 16 ani, aceștia trebuie să ofere angajatorului următoarele.

# Certificat de naștere și o copie a buletinului unuia dintre părinți.

# Un certificat de la școală cu orarul lecțiilor.

# Certificat de studii gimnaziale.

# Certificatul în urma controlului medical preliminar.

Preluat de la: diez.md