1_10_0.jpg

Modelele United Nations reprezintă o simulare educațională în care elevii pot învăța despre diplomație, relații internaționale și Organizația Națiunilor Unite (ONU). Activitățile organizate învață participanții să vorbească, să dezbată și să scrie dezvoltându-le gândirea critică, abilitățile de lucru în echipă și abilitățile de conducere. Programul își propune să implice elevii în activități educaționale și să le permită să-și dezvolte o înțelegere mai amplă asupra problemelor actuale ale lumii.

Persoanele care participă la modelele ONU sunt plasate în comitete și le sunt repartizate țări pe care să le reprezinte sau, ocazional, alte organizații sau figuri politice. Elevilor li se comunică ce țară au de reprezentat, dar și subiectul despre care aceștia vor discuta în cadrul comitetului. Tinerii desfășoară activități de cercetare asupra țării și subiectului lor înainte de conferințele propriu-zise și își formulează poziții asupra subiectului pe care apoi îl vor dezbate cu ceilalți delegați din comitet. De obicei, la sfârșitul unei conferințe, persoanele care au avut cele mai bune interpretări din fiecare comitet sunt remunerate cu premii.

Participanții la modelele ONU sunt elevi și studenți, împărțiți pe următoarele niveluri:
# școală gimnazială;
# liceu;
# universitate.

Comitetele modelelor ONU pot fi împărțite în trei tipuri de sesiuni generale:
# dezbaterea formală;
# întrunirea prezidată;
# întrunirea neprezidată.

Într-o dezbatere formală, personalul menține o listă a celor care doresc să vorbească, iar participanții vorbesc pe rând respectând ordinea scrisă pe acea listă. În timpul dezbaterii formale, delegații vorbesc către întreaga comisie. Ei răspund la întrebări și dezbat cu privire la rezoluții și amendamente. Atunci când se intră într-o întrunire prezidată, comisia ia pauză și regulile de procedură sunt suspendate. Oricine poate vorbi atâta timp cât este recunoscut de către președinte. Într-o întrunire neprezidată, delegații se întâlnesc neoficial cu alți delegați și cu personalul pentru discuții. Conferințele după modelul ONU sunt de obicei organizate de cluburi de liceu sau de cluburi din colegii.

Participarea la modelele ONU este menită să promoveze abilitățile de negociere, vorbire și comunicare. În plus, comitetele de criză, care se ocupă de scenariile de criză care pot fi contemporane sau istorice, pot dezvolta abilități de conducere și abilitatea de a se adapta și de a face față unor situații neașteptate.

La această etapă, cel mai important lucru pe care trebuie să-l cunoști este faptul că cluburile și conferințele model ale ONU funcționează independent de Națiunile Unite. Așadar, pentru a participa în cadrul unei simulări educaționale, trebuie să identifici organizatori locali sau să te adresezi instituției la care îți faci studiile (școală sau universitate).

De asemenea, poți solicita oportunități și resurse de la Centrul de Informare al Națiunilor Unite.

Tinerii care aleg să participe la modelele ONU vor putea, de asemenea, să contribuie și la activitatea propriu-zisă a organizației prin:
# stagiu în cadrul Națiunilor Unite;
# voluntariat;
# impactul academic al Națiunilor Unite;
# implementarea măsurilor pentru obiectivele de dezvoltare durabilă;
# alte oportunități destinate tinerilor din partea ONU.

ONU nu oferă asistență financiară studenților care participă la evenimentele și activitățile modelelor ONU.

Pentru ultima dată, asemenea conferințe în Republica Moldova au fost organizate în anul 2022 de către Asociația pentru Dezvoltare Creativă. Irina Lipcanu, specialistă în comunicare la Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, ne-a informat că ele, de regulă, se desfășoară în toamna fiecărui an.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md