diez-share-facebook.png
Influența Rusiei la nivel mondial a crescut în ultimii 15 ani, în special după venirea la putere a lui Vladimir Putin. Influența a accelerat după 2012 când Vladimir Putin și-a început cel de-al 3-lea mandat de președinte, după ce „a cedat” locul lui Dmitri Medvedev, timp de 4 ani, în perioada 2008-2012. În prezent, rușii își manifestă prezența atât economic cât și militar, politic și mai ales mediatic în mai multe țări din lume. Asta reiese dintr-un raport făcut public de către Carnegie Endowment for International Peace.

„Putin a lansat o ofensivă în stil rusesc în locurile unde influența Kremlinului demult nu mai era un factor. Prezența Rusiei este în creștere în regiuni precum Orientul Mijlociu, Africa, Asia, Europa și America Latină. Totodată, Moscova a găsit mai multe „portițe” și de a exploata diviziunile din cadrul societăților occidentale”, concluzionează experții.

Potrivit acestora, metodele Kremlinului includ folosirea avantajelor economice ale gazului, utilizarea influenței politice, a spațiului informațional dar mai ales a construi relații de dependență de armament cu mai multe state cheie.

„Acolo unde Statele Unite și aliații săi au făcut un pas înapoi sau au eșuat să livreze (armament n.r.), Rusia a intervenit cu nerăbdare”, mai menționează experții.

CITEȘTE RAPORTUL COMPLET AICI

„Atunci când lumea se gândește la capacitățile distructive ale politicii externe ale Rusiei, apar doar cele mai recente cazuri – intervenția în Ucraina, în Siria și în alegerile din mai multe țări din occident. Dawr totuși Rușii construiesc o rețea mai mare, care are un impact global în creștere”, se menționează în raport.

În acest context este citată:

– Construirea unui sistem global de propagandă finanțată de stat
– Susținerea guvernului din Venesuela
– Exploatarea diviziunilor politice din Europa prin intermediul social-media și alte unelte
– Susținerea extremiștilor de dreapta și a populiștilor din Europa.

În viitor, potrivit experților, politica externă a lui Putin va fi un factor și mai ales un spoiler pentru occident ăn mai multe regiuni ale lumii.

Preluat de la: diez.md