suplimente-alimentare.jpg
O nutriție adecvată este esențială pentru o stare bună de sănătate, iar vitaminele și suplimentele alimentare te pot asigura cu toate substanțele nutritive de care are nevoie organismul.

Un sondaj recent, Changing Health Priorities (Schimbarea priorităților privind sănătatea), a fost realizat cu 13 000 de respondenți din 24 de țări de către Herbalife Nutrition și Consiliul pentru Nutriție Responsabilă. Studiul a arătat că 89 % din respondenți au luat măsuri pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate, inclusiv prin integrarea vitaminelor și suplimentelor alimentare în rutina lor, se vorbește în comunicatul care îl citează pe dr. David Heber, președinte al Herbalife Nutrition Institute.

Completarea dietei sănătoase

Suplimentele vin în completarea unei diete sănătoase, dar nu compensează un regim alimentar necorespunzător. Sunt persoane care consideră că pot înlocui deficitul nutrițional luând multe vitamine. Acestea nu pot înlocui însă aportul de alimente, care ar trebui să includă o cantitate suficientă de proteine, fructe și legume de diverse tipuri.

„Înainte de a cumpăra vitamine este esențial să discutați cu medicul dvs. despre obiectivele specifice și să primiți recomandările acestuia pentru a determina compatibilitatea suplimentelor cu orice medicamente pe care le luați. Medicii vor lua în considerare vârsta, starea generală de sănătate și alte aspecte medicale atunci când vă fac recomandări.”, se arată în comunicatul Herbalife.

Indicațiile de pe etichetă contează

Multe suplimente trebuie administrate în timpul mesei, în conformitate cu indicațiile de pe etichetă.

„Multe vitamine și alte suplimente pot fi luate în timpul mesei cu un pahar mare de apă, din mai multe motive. Consumul de alimente declanșează procesul de digestie care ajută organismul să descompună suplimentele. Unele persoane pot resimți o stare de greață atunci când iau suplimente pe stomacul gol, iar aceasta se întâmplă din cauza efectului de iritare a tractului digestiv a componentelor precum fierul, magneziul și uleiul de pește”, se arată în document.

Suplimente de dimineață

Suplimentele oferă ceea ce lipsește din dietă sau ceea ce alimentele oferă doar în cantități mici. Proteinele sunt adesea deficitare la micul dejun și prânz, dar consumate în cantități excesive la cină.

„O metodă bună pentru a vă începe ziua este prin suplimentarea proteinelor sub forma unui shake nutritiv. (…) De asemenea, adăugați o multivitamină ritualului de dimineață. Multivitaminele par să fie mai benefice când sunt luate la începutul zilei sau când sunt consumate în doze mai mici pe parcursul zilei. Vitaminele B stimulează metabolismul și funcțiile creierului, de aceea nu sunt tocmai potrivite pentru o seară relaxantă sau înainte de culcare”, se arată în material.

Un duo nutritiv eficient este format din vitamina D, pentru a îmbunătăți absorbția calciului, și vitamina C pentru a îmbunătăți absorbția de fier.

La gustare, prânz și cină

O substanță nutritivă excelentă de consumat la prânz, înainte sau în timpul exercițiilor fizice, este leucina. Aceasta contribuie la menținerea masei musculare prin stoparea deteriorării țesutului muscular.

La capitolul oase sănătoase, calciul este esențial. Două dintre cele mai utilizate produse din calciu sunt carbonatul de calciu și citratul de calciu. Suplimentele de carbonat de calciu se dizolvă mai bine într-un mediu acid și sunt ideale de consumat în timpul mesei. Suplimentele de citrat de calciu pot fi administrate în orice moment, pentru că nu necesită un mediu acid pentru a se dizolva.

Bogate în acizii grași sănătoși Omega-3, suplimentele din ulei de pește și uleiul de pește oceanic contribuie la sănătatea inimii, ochilor și creierului. Suplimentele din ulei de pește se iau chiar înainte de masă.

Vitaminele A, D, E și K, solubile în grăsimi, sunt mai bine absorbite când sunt luate în timpul mesei sau a unei gustări care conține cel puțin o linguriță de grăsime (aproape 5 g de grăsime). Același principiu se aplică și multivitaminelor.

Pentru imunitate

Vitaminele A și C, precum și fitonutrienții, au un rol cheie în sănătatea sistemului imunitar. Vitamina C stimulează producția de anticorpi, care protejează de infecții.

Un aport zilnic de vitamina C este esențial, fiindcă organismul nu creează și nici nu stochează această vitamină.

Vitamina A susține vederea, sănătatea pielii, a țesuturilor, a tractului digestiv și a sistemului respirator.

Relaxare și odihnă

Pentru o odihnă sănătoasă, există suplimente care relaxează corpul și mintea. Se recomandă administrarea de magneziu chiar înainte de culcare, pentru că induce somnul și alungă stările de anxietate.

De asemenea, pentru o odihnă calitativă pe timp de noapte, un supliment eficient este melatonina.

O stare bună de sănătate presupune o anumită rutină zilnică. Alimentația corespunzătoare, odihna suficientă și exercițiile fizice trebuie să facă parte din această rutină, precum și un plan corespunzător de administrare a suplimentelor. Ingerarea acestora la anumite intervale îmbunătățește absorbția compușilor respectivi, se mai arată în comunicat.

Preluat de la: diez.md