staza-venoasa.jpg

Simțiți că aveți picioarele grele sau că vi se umflă, din ce în ce mai des? Se descuamează pielea de la picioare sau aveți senzație de mâncărime? Ar trebui să luați în calcul să adoptați, cel puțin pentru început în rutina zilnică, cele 10 minute de ținut picioarele în sus. Poate părea amuzant, dar este cu siguranță eficient pentru starea dumneavoastră de bine și pentru prevenirea declanșării diverselor afecțiuni ale sistemului venos. 

Pentru început haideți să facem o scurtă trecere în revistă a activității sistemului circulator: transportă și distribuie sângele oxigenat și cu nutrienți către țesuturi și organe. Sistemul circulator e compus din inimă (care are funcția de pompă) și vasele de sânge (tuburi de distribuție și colectare). Vasele de sânge sunt împărțite în:

Una din diferențele dintre artere și vene este sensul fluxului sanguin. Mai departe ne vom axa pe vene, pe ce se întâmplă la nivelul lor când apare staza venoasă și ce putem face pentru a menține sănătatea sistemului venos.

Sistemul venos are rolul de a deplasa sângele antigravitațional către inimă (de jos în sus). Venele au valve unidirecționale care împiedică sângele să curgă înapoi. Venele sunt superficiale (situate sub piele), profunde (situate în mușchi) și comunicante (leagă venele superficiale de cele profunde).

Când circulația sângelui în vene este încetinită sau oprită ca urmare a stagnării/ concentrării sângelui, la nivelul membrelor inferioare, apare staza venoasă. Staza venoasă este etapa precursoare tromboflebitei superficiale (se formează un cheag de sânge sub piele) și a trombozei venoase profunde (se formează cheaguri de sânge (trombi) în venele profunde).

În momentul în care venele își „pierd” funcția, respectiv nu mai pot transporta sângele neoxigenat către inimă sau procesul este îngreunat veți simți că picioarele și gleznele se umflă, vă dor și în funcție de stadiul de degradare al venelor puteți avea senzație de mâncărime la nivelul picioarelor și eventual descuamarea pielii de pe ele.

Totodată vă poate atrage atenția apariția unor vene îngroșate sub piele sau. De un mov- albastru mai intens. Dacă observați oricare din semnele de mai sus este recomandat să apelați la medicul de familie pentru un prim examen clinic.

Există obiceiuri care pot duce la declanșarea stazei venoase:

Pe lângă acestea există și factori de risc precum:

Tratamentul recomandat pacienților cu stază venoasă are ca scop reducerea riscului de formare de cheaguri de sânge, de reducere a simptomelor și de dizolvare a cheagurilor de sânge:

Tratamentele medicamentoase pentru staza venoasă vor fi însoțite și de adoptarea unor obiceiuri precum:

Nu în ultimul rând e recomandat ca pacienții cu stază venoasă să evite perioadelor lungi de stat în picioare sau jos (depinde de specificul activității zilnice/ a locului de muncă).

În cazul pacienților cu stază venoasă care trebuie să călătorească pe distanțe lungi, dar nu numai în cazul lor, e recomandat să urmeze următoarele sfaturi practice, pentru a-și „sprijini” vasele de sânge, deoarece perioadele lungi petrecute pe scaun îngreunează capacitatea venelor de a trimite sângele înapoi spre inimă:

Sfaturile pentru prevenirea stazei venoase sunt ușor de urmat…durează mai mult până sunt adoptate ca normalitate în rutina zilnică:

Dacă resimțiți o stare de oboseală la nivelul picioarelor care persistă mergeți la medic!

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro