parinti-copii-familie.jpg

Asistența parentală profesionistă este un serviciu social oferit de stat și una dintre cele mai bune soluții pentru copiii separați de familiile biologice, pentru ca aceștia să nu ajungă în orfelinate și centre de plasament. Astfel, pentru cei care iubesc copiii și sunt în căutarea unui serviciu, devenind un Asistent Parental Profesionist (APP) te angajezi în câmpul muncii oficial la tine acasă și aduci o părticică de lumină în viața unui copil.

„Peste 700 de copii din Moldova nu au parte de căldura unei familii și iubirea unui părinte. Fie că ești singur, în cuplu sau ai deja propriii copii, poți deschide ușa casei tale unui copil singur. Tot de ce ai nevoie este grijă, bunătate și dăruire”, au menționat cei de la platforma Copil Comunitate Familie.

Dacă îți dorești să ajuți copiii fără familie și să le oferi un mediu prielnic de creștere și dezvoltare, atunci te invit să cunoști în continuare mai multe detalii despre acestă profesie.

Cine poate deveni un Asistent Parental Profesionist?

Asistentul parental profesionist (APP) este persoana care oferă îngrijire temporară în familia sa unui copil aflat în situație de risc, dar și sprijinul necesar în reintegrarea copilului în familia lui biologică sau extinsă, iar în situațiile în care copilul obține statut de adopție, contribuie la buna pregătire pentru această schimbare în viața lui. Încurajează copilul să-și păstreze relațiile cu părinții săi, atunci când este cazul. Este un serviciu de tip familial alternativ orfelinatelor.

Ce calități ar trebui să întrunească un Asistent Parental Profesionist?

Un Asistent Parental Profesionist ar trebui să întrunească următarele calități și resurse:
# îngrijire, asigurându-i copilului egalitate în drepturi cu ceilalți copii din familie și creându-i condiții corespunzătoare de dezvoltare fizică și psihică;
# asigurarea confidențialității informației referitoare acestuia;
# favorizarea integrării în cartier, școală, comunitate;
# asigurarea educației, respectându-i identitatea și personalitatea, familia biologică, religia, tradițiile;
# asigurarea asistenței medicale necesare (tratamente, vaccinuri) și anunțarea asistenților sociali din cadrul Serviciului APP despre orice situație medicală de urgență;
# asigurarea unui climat de securitate;
# monitorizarea progreselor realizate de copil;
# păstrarea și consolidarea identității;
# respectarea familiei biologice a copilului;
# stimularea dragostei față de părinții biologici, înțelegerea problemelor și a situației cu care se confruntă;
# colaborarea cu părinții biologici sau cu viitoarea familie adoptivă în interesul copilului și acceptarea vizitelor făcute de către aceștia copilului împreună cu specialistul din cadrul Serviciului;
# asigurarea confidențialității informației despre familia biologică a copilului.

Ce beneficii are un Asistent Parental Profesionist:
# își mărește familia;
# are parte de susținerea serviciilor sociale, medicale și de suportul altor specialiști din comunitate;
# se bucură de iubirea unui copil;
# obține remunerare și alocații financiare pentru îngrijirea copilului.

Unde apelezi dacă îți dorești să devii Asistent Parental Profesionist?

Dacă dorești să fii Asistent Parental Profesionist, sună la Serviciul de Asistență Parentală Profesionistă din raionul Ialoveni – 060380577; raionul Strășeni – 060382297; raionul Dubăsari – 060381665 sau raionul Criuleni – 060379601.

În perioada februarie-aprilie 2024 Copil Comunitate Familie Moldova desfășoară o campanie de comunicare și informare despre serviciul Asistență Parentală Profesionistă pentru raionale Ialoveni, Strășeni, Dubăsari și Criuleni.

Preluat de la: diez.md