club-radiofonic-1.jpg
Istoria clubului radiofonic „Evrica” de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din comuna Sipoteni, raionul Călărași, începe din 1 septembrie 2019, în frunte cu 15 elevi dornici de a realiza materiale care ulterior să devină subiecte de știri.

Denumirea „Evrica” vine de la dorința membrilor, ceea ce înseamnă exclamație de bucurie în momentele în care a fost rezolvată o problemă, la fel cum și ei exclamă atunci când văd bucurie în ochii ascultătorilor.

Fiind în curriculum ca cerc extrașcolar, a fost fondat de către profesoara de limba și literatura română Ecaterina Rău, care și în prezent este coordonatoarea clubului.

„Fiind pensionară, nu știu dacă o să mai fiu și la anul în activitate, cu toate că iubesc mult copiii și nu îmi văd viața fără ei, iubesc să văd ochii lor strălucind de bucurie, de dorință, foarte multă dorință, dar și să îi ajut mereu când au nevoie. Dacă nu voi fi eu, cu siguranță transmit unui tânăr specialist dornic de a începe munca în această activitate extrașcolară care îți umple inima de bucurie și entuziasm. Clubul radiofonic este un domeniu interesant, copiii au legat prietenii, relații de colegialitate și dezvoltă spiritul de lucru în echipă”, menționează Ecaterina Rău.


Sursă: arhivă personală

Clubul, la momentul de față, numără 23 de tineri care au multe scopuri și viziuni în ceea ce privește domeniul jurnalismului pentru viitor.

O emisie este realizată, cu mult efort, cu sarcini pentru membri și, desigur, cu lucru în teren, apoi se sumează subiectele, atunci când există dubii în veridicitatea informației, se apelează la platformele electronice pentru a verifica informația. Ulterior, subiectele sunt înregistrate și difuzate prin intermediul boxelor radio instalate în fiecare sală de clasă și pe coridoarele instituției.

Edițiile sunt difuzate lunar, din 2019 și până în prezent, cu excepția lunilor când ne-am aflat în pandemie.

Planurile de viitor sunt foarte mărețe, scopurile sunt realizarea a cât mai multor ediții și extinderea în mediul online, chiar dacă deja există un canal de YouTube unde sunt publicate unele ediții, dorința este de a evolua și învăța cât mai multe.

„Datorită acestui club atât noi, cât și ascultătorii aflăm lucruri noi. Ne dezvoltăm vocabularul și modul nostru de a ne exprima. Clubul radiofonic este o activitate datorită căreia noi ne creăm amintiri frumoase alături de colegi în momentele în care cooperăm. Datorită acestei activități, unii tineri și-au găsit încă o pasiune pe care cu siguranță doresc să o dezvolte în viitorul apropiat, clubul radiofonic, fiind și el o oportunitate de a face posibil acest lucru” – Alina Florea, membră a Clubului radiofonic „Evrica”.

Și eu, autorul acestui material, fac parte din acest club despre care vă povestesc. În momentele în care sunt alături de colegii și tinerii care fac parte din grupul clubului radiofonic, mă simt superb, simt că sunt alături de persoane apropiate, de persoane cu aceleași viziuni și scopuri de viitor, mă simt bine să lucrez și să port discuții cu colegii pe baza materialelor care ulterior vor fi subiecte de știri în întregul liceu, uneori sigur sunt discuții în contradictoriu, dar mereu avem capacitatea de a ameliora situația prin documentări și sigur tratarea subiectelor ca atare. Chiar dacă sunt situații când avem misiuni mai complicate de realizat alături de colegi și sub egida coordonatoarei noastre, timpul trece foarte repede și totul devine extrem de ușor.

Dacă sunteți interesați să audiați unele emisii, puteți accesa „Clubul Evrica” pe YouTube.


Sursă: arhivă personală

Autor: Călin Corcimar

Preluat de la: diez.md