download-7.jpg

Trenurile și zborurile au fost anulate în Franța, școlile primare închise și mii de ofițeri de poliție au fost dislocați în timp ce sindicatele au organizat greve la nivel național pentru a protesta împotriva planului guvernului de a crește vârsta de pensionare pentru majoritatea lucrătorilor din Franța, transmite CNN.

Protestele au început drept răspuns la reformele în domeniul pensiilor propuse de Emmanuel Macron. Reformele vin pe măsură ce lucrătorii din Franța, ca și din alte părți, sunt strânși de creșterea facturilor la alimente și energie. Mii de oameni au participat la demonstrații în masă pe străzile Parisului și anul trecut, protestând împotriva costului vieții, iar grevele muncitorilor care cer salarii mai mari au făcut ca pompele de combustibil să se usuce în toată Franța în urmă cu câteva luni.


Sursă: BBC

Protestele din marile orașe franceze, inclusiv Paris, Marsilia, Toulouse, Nantes și Nisa, au oprit joi serviciile de transport. Turnul Eiffel a fost închis vizitatorilor, iar rețeaua energetică a țării a fost, de asemenea, sub presiune. Opt dintre cele mai mari sindicate au cerut o „primă zi de grevă și proteste” împotriva reformelor de pensii dezvăluite de guvernul francez. Legislația va cere cetățenilor să lucreze până la 64 de ani, de la 62 de ani în prezent, pentru a se califica pentru o pensie de stat completă.

Aproximativ 200 de autobuze vor duce protestatarii la Paris pentru un marș prin oraș, a declarat joi șeful sindicatului CGT Philippe Martinez, postului francez Public Senat.

Peste 40 % dintre profesorii din școala primară și mai mult de o treime dintre profesorii din liceu sunt în grevă, potrivit Ministerului Educației din Franța. Ministrul de interne al Franței, Gerald Darmanin, a declarat miercuri postului de radio francez RTL că peste 10 000 de polițiști și militari vor fi dislocați la proteste, inclusiv 3 500 de ofițeri staționați la Paris.

Potrivit guvernul francez, creșterea vârstei de pensionare este necesară pentru a aborda un deficit de fonduri de pensii. Franța a cheltuit aproape 14 % din PIB pe pensiile de stat în 2018, ceea ce este mai mult decât majoritatea altor țări, conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Veran, a declarat miercuri jurnaliștilor că 40 % dintre lucrătorii francezi se vor putea pensiona înainte de 64 de ani, în cadrul regimului propus, din cauza excepțiilor pentru cei care au început să lucreze devreme sau care au locuri de muncă cu taxe fizice.

„Avem cel mai protector, cel mai dezvoltat sistem din Europa”, a spus el. „Chiar și după reforme, ne vom pensiona în Franța mai bine și mai devreme decât în aproape toate țările din zonă”, a adăugat Veran.

În Europa și în multe alte economii dezvoltate, vârsta la care se acordă beneficiile de pensie integrală este de 65 de ani și se îndreaptă din ce în ce mai mult spre 67 de ani.

O încercare anterioară a lui Macron de a moderniza sistemul de pensii al Franței a fost întâmpinată cu greve la nivel național în 2019, înainte de a fi abandonată din cauza pandemiei de COVID-19.

Preluat de la: diez.md