pixel.png

Unii aleg izolarea ca metodă de relaxare sau de regăsire personală. Puţini însă o văd ca pe o oportunitate. Există nenumărate efecte negative pe care izolarea socială şi izolarea extremă le pot avea asupra minţii şi a corpurilor noastre. De ce este atât de complicat să trăim în izolare? Pentru că suntem fiinţe sociale. Asta în primul rând. Iar felul în care ne raportăm la noi prin intermediul celor din jur ne ajută să ne reperăm emoţional.

Aşteptăm confirmări, ne ajută un gest frumos, o vorbă spusă la momentul potrivit, o îmbrăţişare lungă, un zâmbet. Suntem dependenţi de oameni, aşa cum suntem de aer.

Ce facem totuşi când apar gândurile negative? Important e să nu lăsăm această stare să ne conducă, ci să ştim să deţinem controlul, să ne dorim să rămânem pozitivi. Să găsim potenţial în timpul liber pe care-l avem la dispoziţie şi să-l fructificăm pentru starea noastră de bine.

<!–

Formul de quiz

–>

Georgiana Spătaru, psiholog şi facilitator de dezvoltare personală, ne ajută să ne redescoperim resursele interioare care pot face mai uşoară această perioadă dificilă.

Atunci când suntem în situaţii noi de viaţă, în perspective pe care nu le-am mai gestionat în trecut, mintea noastră emite de pe undele gamma ale creierului. Această „corona-criză” este o astfel de situaţie!

Aşa că acum e momentul tău! Foloseşte-ţi toate resursele personale – talentele, atitudinile deja formate, abilităţile şi cunoştinţele – pentru a genera soluţii noi, pentru a trece cu bine peste perioada de izolare!

Îmbrăţişează tehnologia!

Acum, mai mult decât oricând, tehnologia ne salvează! După circa trei săptămâni petrecute de bunăvoie în izolare, dar având acces la comunicarea liberă cu ceilalţi, prin intermediul tehnologiei, o persoană poate să simtă o conexiune mai personală cu ceilalţi, o apreciere mai mare pentru viaţă şi o concentrare mai bună, fiind, în general, poate chiar mai fericit decât înainte.

Reconectarea cu alţi oameni poate reduce singurătatea şi ne poate ajuta să ne readucem la o sănătate mentală şi fizică bune. Aşadar, poate e momentul pentru un apel video cu un prieten drag, cu părinţii sau cu colegii de muncă, ce spuneţi?

Dansează, cântă şi visează!

Cea mai importantă resursă din viaţa noastră suntem noi! Poate sună exagerat să ne dorim să cântăm, să dansăm, să visăm, însă, pentru mintea umană, e fabulos! Măcar câteva minute pe zi să ne acordăm vieţile la starea de bine, că în rest suntem oricum conectaţi la realitatea actuală. Să fim egoişti măcar puţin, pentru că ne datorăm o minte vie, sănătoasă, limpede.

Să ne gândim la cum va fi după ce se încheie această criză, să atragem pozitivismul, să ne imaginăm cum ne vom revedea cu toţi cei dragi şi cum ne vom relua activităţile. Ne face bine să ne descătuşăm emoţiile, sa dansăm cu copiii noştri prin casă, să cântăm împreună cu ei, să nu ne lăsăm acaparaţi de situaţia momentului într-atât încât să uităm de lucrurile simple care ne bucură.

Nu uita de sport!

Se încadrează aici şi dansul, menţionat mai sus, însă putem mai mult. Sportul ne ajută inimaginabil de mult să trecem prin această perioadă, ne ajută să rămânem echilibraţi fizic şi mental, aşa că nu omiteţi să faceţi mişcare zilnic!

Sunt atât de multe opţiuni de a face asta, cursuri online, coaching pe Youtube, LIVE-uri pe Facebook sau pe Instagram cu sesiuni de mişcare ţinute de traineri specializaţi. Profitaţi şi luaţi-vă astfel doza de energie zilnică.

Nu renunţa la rutina zilnică!

Imaginează-ţi că e o nouă zi şi trebuie să te pregăteşti să pleci la birou. Fă asta, îmbracă-te ca şi cum ai ieşi din casă. Haina nu-l face pe om, dar îi dă starea! 

Păstrează-ţi rutina zilnică şi mai departe de atât – ia-ţi timp pentru muncă fix cum ai fi făcut-o şi dac-ai fi mers la birou, fă pauze de câteva minute să te relaxezi, ia prânzul conform programului, nu renunţa la nimic din ce făceai înainte şi îţi făcea bine, pentru că numai aşa te vei putea mobiliza să treci peste perioada de izolare.

Acum e, mai mult decât oricând, despre tine!

Dacă ai norocul să faci o muncă pe care o iubeşti, să ai o pasiune care îţi înalţă inima şi trăieşti şi din bucuria pe care o împărtăşeşti făcând asta, nu te opri! Ia perioada aceasta ca pe ceva ce-ţi doreai de mult. Nu aveai timp să citeşti? Acum ai!

Nu aveai timp să îţi dezvolţi un hobby sau anumite cunoştinţe? Fă-o acum! Nu vei şti când trece timpul, nu te vei mai gândi că eşti departe de ai tăi sau că n-ai ieşit de multă vreme din casă. Nu e cazul să fii plictisit, impune-ţi asta. Acum e, mai mult decât oricând, despre tine!

Preluat de la: csid.ro